За да се съхрани Потопената църква, трябва мащабен проект – т.нар. огледало, което да не позволява водите да влизат в нея. Това каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан за Радио "Фокус“. "Строена е през 1893 г. от местните жители в тогавашното село Запалня, на най-високото място в селото, като всеки е помагал с каквото може за построяването. Някои са дарили дори земите си, други са помагали със самото построяване, а трети примерно са подарявали икони. И потърсили свещеник – отец Димитър“, разказа митрополит Киприан.

"В 1959 г. започва вече да се построява язовир "Жребчево“, като той е един от най-големите язовири в България и доколкото знам, той е разположен на 25 000 дка по поречието на река Тунджа. И тогава е имало решение трите села – Долно Паничерево, Жребчево и Запалня, където са се намирали църквите им, да станат язовир, за да може да се ползва за нуждите на хората“, обясни той.

По думите му лятно време водата се оттегля, а късната есен и зимно време отново се запълва църквата с вода. "Последната служба е била 1960 г., отец Димитър, който всъщност е извършил последното венчание в този дом“, припомни Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

"За да се съхрани самият храм и да не могат да влизат водите, трябва един огромен, мащабен проект, който не виждаме как към момента може да се изпълни – т.нар. огледало, което да не позволява водите да влизат в храма. Но това е един изключително сложен и много труден проект“, обясни митрополит Киприан.