Не може да има никакви съмнения за българския характер на Илинденско-Преображенското въстание. Това заяви историкът доц. Ангел Джонев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

"Градивната сила, която изгражда Тайната македоно-одринска революционна организация, която обявява въстанието, е на българския елемент в Македония и Одринско. Тук трябва да кажем, че организацията се опитва да приобщи и останалите етноси, които населяват Европейска Турция през това време. Има известни успехи, като най-съществена част е привлечена влашката общност в Македония и това показва по-късно и тяхното участие в самото въстание“, посочи историкът.

Българската държава подпомага въстанието колкото може, допълни Джонев.

"Патриотично настроеното гражданство и офицерство се включват в това въстание. Ако проследим внимателно ръководството на въстанието, ще видим почти на всеки окръг на най-високо окръжно ниво и по-надолу в йерархията, в околийски и местен план, там, където е възможно, присъства по някой офицер или фелдфебел от Българската армия. Т.е. имаме военен представител, човек, който разбира от военно изкуство. Тези повечето хора са от пределите на свободното Княжество България. Ще ги забележим и в Битолския район, и на други места из Македония, и в Одринска Тракия“.

"Също много са хората, които проникват с четите. По това време се комплектуват чети в свободна България, които преминават границата. Четите не са никак малки, говорим за десетки, понякога стотици души, които преминават в Македония и които заминават в своите революционни райони. Това е една немалка част от помощта, която е споделена от тогавашното Княжество България по отношение на революционните действия, въоръжение, снаряжение, хора. Това е едно общо усилие така да го кажем в този план на въстанието. Тук е забележителното да се подчертаят няколко символа, които това въстание излъчва. Единият от символите е така известната Крушевската република. Крушевската република, обявена след успешното превземане на градчето Крушево след Илинден 1903 г., като там се създава едно временно правителство“, разказа още историкът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“