През 1980 г. в Москва започват XXII олимпийски игри, бойкотирани от западните страни. България участва с 289 спортисти, които печелят 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала и заемат 3-то място в крайното класиране. През 1952 г. започват летните олимпийски игри в Хелзинки.

През 1966 г. Политбюро на ЦК на БКП решава да се сключи договор с френската фирма "Рено" за производство в България на леки коли от същата марка. През 1912 – ВМРО извършва атентат в Кочани.

През 1843 г. първият железен презатлантически лайнер “Грейт Британ" е пуснат на вода. Той е създаден от англичанина Айсамбард Брунъл. Корабът е два пъти по-тежък от всеки един строен до тогава. “Грейт Британ" играе ключова роля в световната миграция, превозвайки хиляди емигранти до САЩ и Австралия. Той е единственият оцелял транспортен кораб, участвал в Кримската война и Индийското въстание.


2017 г.

Американските учени изчисляват общото количество пластмаса, произведено някога - 8,3 милиона тона.

2016 г.

Северна Корея изстрелва три балистични ракети в Японско море. Балистичните ракети с малък обсег летят около 500-600 километра, преди да се разбият в морето.

2016 г.

Британските депутати одобриха модернизиране на програмата "Трайдънт" – програмата за разгръщане и използване на британските сили за ядрено сдържане. 472 депутати срещу 117 гласуваха в парламента за модернизиране на ядрените сили на Обединеното кралство.

2015 г.

Министър-председателят на Англия Дейвид Камерън подготвя пет годишен план за борба с "Ислямска държава“.

2014 г.

При стълкновение на пограничен пункт в западната част на Египет загиват 31 военнослужещи.

2013 г.

Американският град Детройт обявява банкрут с натрупани задължения за над 18.5 млрд. долара. Това е най-големият банкрут на населено място в САЩ. От 1,8 млн. жители и четвърти по големина град в САЩ през 50-те години сега там живеят едва около 685 000 души.

2012 г.

Парламентът на Самоа избира за втори петилетен срок за президент на страната Туиатуа Тупуа Тамасесе Ефи.

1989 г.

Полският парламент избира с един глас превес комунистическия лидер генерал Войчех Ярузелски за президент на страната. Войчех Ярузелски е роден на 6 юли 1923 г. в Курово, Полша. Той е полски политик, първи секретар на Централния комитет (ЦК) на Полската обединена работническа партия (ПОРП) (от октомври 1981 г.), председател е на Държавня съвет на Полша (от 1985 г.), председател е на Комитета за отбрана и върховен главнокомандващ на въоръжените сили (ноември 1983-1985 г.). От 1981 до 1985 г. е председател на Министерския съвет. През 1973 г. става генерал, член е на комунистическата партия от 1948 г., член е на Политбюро на ЦК на ПОРП от 1971 г. От 1962 г. е заместник-министър, а от 1968 г. до 1983 г. е министър на националната отбрана. В периода 1965-1975 г. е началник на Генералния щаб на полската армия. Ярузелски обявява военно положение в Полша, използва армията срещу демонстрантите. В началото на 1989 г. той е първият сред лидерите в Източна Европа, който насрочва свободни избори и разрешава многопартийността. Сменя го от поста президентът Лех Валенса. От 1995 г. е подсъдим по дело за разстрела на стачкуващите в Гданск.

1980 г.

В Москва започват XXII олимпийски игри, бойкотирани от западните страни. В тях България участва с 289 спортисти, които печелят 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала и заемат 3-то място в крайното класиране. Игрите са бойкотирани от САЩ, заради съветската инвазия в Афганистан през 1979 г. Участват само 80 страни, което е най-ниския брой участници от игрите през 1956 г. На първо място по медали се класира СССР – общо 195, а на второ ГДР с 126 медала.

1974 г.

Испанският лидер генерал Франко предава временно поради болест властта на одобрения за негов наследник принц Хуан Карлос. Франко Баамонде е роден на 4 декември 1892 г. в Елферол, Испания. Той е испански генералисимус. Управлява Испания като диктатор в периода 1939-1975 г. Завършва пехотна академия, участва в колониалните войни на Испания в Африка, командир е на Чуждестранния легион през 1921 г. Франко е началник на главния щаб на сухопътните войски през 1934 г., командир е на испанския корпус в Африка (Мароко). Организира и ръководи въоръженото въстание на испанските демократични сили срещу комунистическата диктатура, в резултат на което избухва Испанската гражданска война, която продължава от 1936 до 1939 г. След победата на патриотичните сили управлява чрез диктатура; провъзгласен е за пожизнен държавен глава (“каудилио") на Испания. Ген. Франко създава тоталитарна система в Испания. Става вожд на Испанската фаланга (организация на националистическите сили), председател е на министерския съвет до 1973 г. и е върховен главнокомандващ на държавата. През 1947 г. прокарва закон за наследството на престола, съгласно който Испания “в съответствие с традицията" е провъзгласена за кралство. На 22 юли 1969 г. за бъдещ крал на Испания е обявен Хуан Карлос Бурбон. След ликвидиране на последствията от комунистическото управление, постепенно се оттегля от властта и умира на 20 ноември 1975 г. в Мадрид.

1952 г.

Започват XV Олимпийски игри в Хелзинки. България печели първия си олимпийски медал – бронзово отличие за боксьора Борис Георгиев. Страната ни заема 42-ро място в крайното класиране.

1903 г.

Провежда се финалът на първия Тур дьо Франс.

1886 г.

В Люксембург се състои последният концерт на Ференц Лист. Ференц Лист е роден на 22 октомври 1811 г. в Добориян, Унгария. Той е композитор, пианист и диригент. Учи пиано при К. Черни и композиция при А. Салиери. От 9-годишна възраст Лист изнася клавирни концерти. От 1847 г. е капелмайстор във Ваймар, където дирижира симфонични концерти и ръководи придворната опера. Автор е на симфонични произведения ("Божествена комедия" – симфония по Данте, "Фауст" – симфония по Гьоте, 12 симфонични поеми, между които "Прелюдии" – по А. Ламартин, "Прометей" – по Й. Хердер, "Мазепа" – по В. Юго, "Тасо" – по Гьоте, "Орфей", 2 концерта за пиано и оркестър); оратории ("Легенда за св. Елисавета", "Христос"); хорови песни и др. Творчеството му е изградено върху унгарски народни мелодии, отличава се с изразителност, емоционалност, смели хармонии и оркестрови ефекти. Ференц Лист пише и редица теоретични трудове: "Лоенгрин" и "Танхойзер" на Р. Вагнер", "Фр. Шопен" и др. Ференц Лист умира на 31 юли 1886 г. в Байройт, Германия.

1870 г.

Започва Френско-пруската война. Френско-пруска война се води в годините 1870-1871 г. Войната е предизвикана от Прусия, която се стреми да обедини всички германски държави под свое ръководство, и от Франция, която цели да запази хегемонията си в Европа. Франция се противопоставя на намерението на Прусия да издигне Леополд Хохенцолерн на испанския престол. През 1870 г. Франция обявява война на Прусия, но е неподготвена и претърпява поражение; Втората империя пада през септември. Пруските войски нахлуват във Франция. На 28 януари 1871 г. Френското правителство сключва примирие и с помощта на пруски войски разгромява Парижката комуна. Войната приключва с тежкия за Франция Франкфуртски мир. В хода на войната завършва обединението на Германия под ръководството на Прусия.

1843 г.

Първият железен презатлантически лайнер “Грейт Британ" е пуснат е на вода. Той е създаден от англичанина Айсамбард Брунъл. Тогава корабът е два пъти по-тежък от всеки един строен до тогава. “Грейт Британ" играе ключова роля в световната миграция, превозвайки хиляди емигранти до САЩ и Австралия. Той е единственият оцелял транспортен кораб, участвал в Кримската война и Индийското въстание.

1799 г.

Открит е Розетският камък. По време на похода на Наполеон в Египет, негов войник се натъква случайно на надписа на три езика, един от които - гръцки. По-късно това дава възможност на Франсоа Шамполион да разчете първите египетски йероглифи.

1696 г.

Руските войски, под командването на Петър І завземат от Османската империя крепостта Азов и Русия получава излаз на Азовско и Черно море.

1344 г.

Венецианският сенат излиза с решение, в което се документират трудностите, които срещат венецианските търговци във владенията на цар Иван Александър. Според документа неколкократните опити да се възмездят стоки на венециански търговци, ограбени във Варна, остават без последствие. Българският цар отказва да се намеси в споровете между венецианците и неговите поданици. В търсене на решение на проблема венецианският сенат постановява всички търговци на републиката на Св. Марко, които “идват от Варна, Месемврия (днес Несебър) или други области на царство България", да дават 50 % от своята печалба за възстановяване на понесените щети.