В МВР започва работа по създаването на специализирано звено за разследване на престъпленията против природата, съобщават от Пресцентъра на "Продължаваме промяната".

Със заповед на Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, по инициатива и с експертната подкрепа на народните представители от "Продължаваме Промяната“ -Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова - Заркин - е създадена работна група, чиято задача е в кратък срок да подготви създаването на специализирано звено за престъпления против природата.

Създадената комисия се оглавява от инспектор Камен Николов, сектор Зоополиция и кинология към отдел Охранителна полиция, и в нея влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от Комисията по околната среда и водите.

Днес в Главна дирекция Национална полиция се състоя първото заседание на групата.

Сред основните задачи на експертите е разработването на:

- Единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение и/или престъпление против природата

- Структурирането на координационен съвет, който да осъществи навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво

- Създаване на условия за подобряване на информационния обмен между институциите

- Единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните

Експертите в комисията изразиха силната си мотивация и решителност да приключат работа по създаването на звеното в срок от два месеца.

Гражданските представители в групата изказаха радостта си от така проявената навременна политическа воля и осъществяване на начинанието в полза на каузата по опазване и защита на природата и животните в България.