Мисля, че сега е моментът управляващи и опозиция да застанат заедно и поне да се съгласят по няколко базисни мерки в следващите месеци. Това каза за Радио "Фокус“ изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов за политическата обстановка у нас. "В противен случай ще създадем паническо усещането у хората. Дори ситуацията да не е толкова лоша, обществената паника ще я направи лоша“, заяви той.

"Заради войната, заради глобалните инфлационни проблеми, част от дневния ред на 2020 година лека-полека остава на заден план. А именно всичко, свързано със съдебна реформа, с КОНПИ и т.н. Вероятно управляващите, които и да са те, ще търсят развитие и в тази посока, но за съжаление важните посоки сега са други – да създаде спокойствие на хората, че държавата няма да тръгне в надолу“, коментира Първан Симеонов.

Според политолога диалогичността в случая е много по-добрият подход. "Точно обратния на този, който предлагат и двете страни в момента. "Подходът по-скоро е този на Христо Иванов. Това е диалогичен подход, гъвкав, който се опитва да отвори врати. В случая това е Иванов, утре може да е някой друг“, смята Симеонов.

"Подходът в момента не би трябвало да е яко противопоставяне между едни и други партии, просто защото това е игра с огъня. България има достатъчно проблеми“, подчерта политологът.

"Редно е общо изявление на управляващи и опозиция, както през 2014 година по времето на вече отиващият си кабинет "Орешарски“. И хората около Орешарски, и хората около Борисов намериха сили да застанат заедно и да успокоят българите, когато почнаха да се появяват опашки пред банките“, даде пример директорът на "Галъп интернешънъл болкан“.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"