Това е съвместна изява на 15 македонски и български художници в Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров“. Откриване на 30 юни 2022 г., четвъртък, от 18:00 часа.

Културно информационен център (КИЦ) на Република Северна Македония в София и Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров“ организират за първи път в град Ловеч изложбата "Свобода?!“, по проект "Свързване“ Тази групова изложба на 15 съвременни македонски и български художници по-рано имаше успешна премиера в Созопол. Днес, 30 юни (четвъртък), 2022 г., с начало от 18:00 часа, организаторите и авторите ще се радват и на контакта с публиката в Ловеч.

С това гостуване продължава осъществяването на целта на проекта, подкрепен от Министерството на културата на РСМ, да бъдат представени новосъздадени художествени произведения на съвременните художници, както и да се свържат художествените сцени на двете страни.

В състава на изложбата са включени произведения на шест художници от неформалната група Конекция, които са от Северна Македония, но живеят и работят в София, България: Перица Георгиев – Пепси (Скопие), Марияна Иванова (Виница), Зоран Мише (Охрид), Иво Пецов (Виница), Павел Целкоски (Охрид) и Мариян Дзингаров (Струмица). Тук са творбите и на художниците, професори и преподаватели от факултетите по изобразително изкуство от Северна Македония: Беди Ибрахим (Скопие, ФЛУ), Йован Шумковски (Скопие, ФЛУ), Катерина Деспот (Щип, УГД) и Сърджан Мичич (Скопие, IBU). Със своите македонски колеги излагат и българските художници, професори и преподаватели от Националната Художествена Академия в София: Георги Янков, Нина Русева, Свилен Стефанов и Васил Колев. Свое участие има и художничката Мария Алексиева от Бургас.