Когато става дума за масово експулсирано на дипломати, това винаги е акт на политическа демонстрация. И именно защото е политическа демонстрация, ефектът й в международен план може да бъде само един – обтягане на двустранните отношения. Това коментира дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Скъсване на дипломатическите отношения не стои на дневен ред, категоричен е Кючуков.

"Дипломатически отношения двете страни имаха включително и по време на Втората световна война, когато принадлежаха към различни съюзи“, припомни дипломатът. "Това просто означава на практика рязко, допълнително влошаване на двустранните отношения, лимитиране на възможностите за диалог. А това е във вреда и на двете страни. Нека да си припомним само случая с кораба "Царевна“, когато тогава беше именно дипломатическият диалог беше ключът към освобождаване на българските моряци“, отбеляза Кючуков.

"В конкретния случай интригата беше по-скоро във вътрешен план: доколко това беше персонален акт, ангажиращ държавата. И се наслагва впечатление, че в това действие наистина има определен персонален мотив и стремеж към политическо позициониране на премиера като най-важен радетел на евроатлантическите идеи в страната, както в международен план пред партньорите на Европейския съюз и НАТО, така и в национален план пред евентуалните бъдещи политически партньори“, уточни дипломатът.

В дебата се смесиха два процеса: първо, кой е информиран за проблема, и второ, кой е взел решението за това? И нещата изглеждаха поне според публичната информация, че наистина българските службите за сигурност са дали необходимата информация, при това доста по-рано, но решението кога и как е било взето, очевидно е станало без знанието на редица институции и фактори в държавата“, каза още той.

По думите му от няколко месеца насам констатацията за хода на войната в Украйна звучи по един и същ начин – няма победител, няма и победен, има само жертви и разруха.

"Във военен план Русия бавно и методично установява контрол върху Донецка и Луганска област, доближавайки се до нейните административни граници. В политически план няма готовност и желание за преговори от нито една от двете страни. А в международен аспект аз бих казал, че движението е от лошо в по-лошо, конфронтацията се задълбочава“, посочи дипломатът.

Евелина БРАНИМИРОВА