Бяхме сигурни, че депутатите няма да вземат решение за отпадане на ДДС за българските плодове и зеленчуци, но можеше поне ставката да бъде намалена на 9%. Това коментира земеделският производител Иван Кабуров, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ако беше намалено ДДС-то или да бъде махнато поне за 2 години, щеше да изсветли този сектор. И след 2 години този сектор щеше да бъде печеливш и да води нови доходи за хазната, за българската хазна. Но в момента смятам, че от догодина ще има само една спекула, която ще бъде на вносни плодове и зеленчуци“, подчерта той.

"Това щеше да е един голям бонус за българските зеленчукопроизводители, които в момента са в колапс. Зеленчукопроизводство в България е едно социално производство, което отваря много работни места и смятам, че държавата трябва да му помогне много и да му даде един тласък за оцеляване“, посочи Кабуров.

Над 50% от зеленчукопроизводителите догодина няма да се занимават със земеделие защото пазарът в България е наводнен с вносна продукция с недоказан произход, предупреди производителят. Цените в момента се изравняват с миналогодишните, отбеляза Кабуров.

"Търсенето на българската продукция е занижено, има доста голям внос. И на фона на големите разходи, които сме направили за отопление, от 3 до 4 пъти увеличение, на торовете са се увеличи от 3 до 4 пъти, работната ръка и осигуровките са се увеличили максимално, внасянето на ДДС, което е 20% на продадената продукция, и то ни е доста натоварващо, и смятам, че годината, в момента продаваме над 50% под себестойност на произведената продукция“, каза още Иван Кабуров.

Евелина БРАНИМИРОВА