Никой вече не говори за мозъчната смърт на НАТО, а страните-членки не просто са по-единни от всякога, но са и много по-готови да заделят финансови ресурси за въоръжаване и да засилят военното си присъствие на първо място в Източна Европа. Това коментира дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Русия на практика с действията си даде този аргумент, който до много голяма степен да ревитализира НАТО и по този начин вече се оформи до голяма степен и една по-широка, по-дългосрочната конфигурация на международните отношения, допълни той.

"И тук стигаме и до аз бих казал и до втората писта – глобалната конфронтация, която не се изчерпва само между НАТО и Русия. Отговорът на НАТО за борбата на глобално лидерство между САЩ и Китай, което очевидно ще доминира международните отношения в следващите десетилетия, също се съдържаше в декларацията от срещата на висока равнище на НАТО в Рим, като там се дава, голяма степен се посочва полето, на което ще се развие тази борба. Очевидно очакванията са тя да не се изчерпи просто в съревнованието в сферата на икономиката, финансите и търговията, както беше до неотдавна, но да бъде всеобхватна, включваща засилена конфронтация в полето на политиката, сигурността и в международните организации. И два прецедента свидетелстват за сериозността на НАТО да бъде част от противостоянието Вашингтон-Пекин. Първото е директното посочване в декларацията на Китай, като страна, представляваща предизвикателство за интересите, сигурността и ценностите на страните от Алианса, което очертава линията на конфронтация, независимо че след това генералният секретар на НАТО Столтенберг изрична подчерта, че Китай сега не е противник на НАТО. И вторият прецедент е присъствието на срещата на ръководителите на Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, което е потвърждението на конфигурацията на партньорите и съюзите в Индо-тихоокеански регион, които ще бъдат част от това противостояние“, коментира още дипломатът.

Евелина БРАНИМИРОВА