Доколкото познавам президентът Румен Радев, той не би изиграл такова театро, да се направи, че не е знаел за данните от службите за руските дипломати по една причина, че това няма как да не се разбере. Това заяви проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.



"Освен това, има много неясноти, които останаха въпреки снощните заседания и обилните изявления на министър-председателя, а именно кога са се състояли тези заседания, какво точно е било обсъждано на тях, защото ясно е, че на заседанията по Съвета по сигурност при премиер има представители на президента, и те разбира се, не може да не го информират. Но кога и какво се е обсъждало и дали се е обсъждало точно експулсирането на руските дипломати или са били обсъждани други въпроси преди време както някои твърдяха, че става дума за непропорционален брой представителства на България-Русия, това са въпроси, които трябва да бъдат изяснени“, подчерта Маринов.

В момента президентът е подложен на атака от определени политически среди, които трябва да си намерят оправдание защо се провалиха във властта, коментира политологът по повод казаното Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента.

"Това не се случва за първи път, предполагам няма и да е последен. Самият Методиев отдавна е известен със своята склонност съществено да се отклонява от истината и да си измисля различни варианти. Сега отношението на Корнелия Нинова към президента също е добре известно. То беше враждебно още преди изборите. Тя по същество се опитваше да убеждава БСП да не подкрепи президента Радев. Знаем какъв е резултатът – в следствие на това отношение към президента БСП на три пъти претърпя много чувствителни електорални загуби през миналата година и се сви на едно ниво, което е безпрецедентно. Така че ако имат такова желание, нека продължават, последиците ще са същите и още по-тежки“.

Няма враждебен тон от страна на президента, а градивна критика, категоричен е проф. Маринов.

"Президентът отдавна, още по времето на предишното управление каза, че критикува тогава правителството на ГЕРБ, и ще се отнася по същия начин, по същите стандарти към всяко друго управление, независимо от чия партия и с кои личности. Смисълът на тази критика е да се поправят грешките или да не се допускат. Това е съвсем нормално отношение, демократично. Това е истината, няма никакъв тон. Който се дразни от критиката и иска само да хвалят, просто не му е мястото във властта. Такива парникови условия не може да има никъде по света“, допълни проф. Александър Маринов.

Евелина БРАНИМИРОВА