"Изгонването на руските дипломати беше повода да излезем вчера с тази позиция и нищо не се е променило. Затова и вчера като един от аргументите за тази позиция поставихме нашето желание да се проведе в пленарна зала закрито заседание, на което да бъде изслушан премиера и председателя на ДАНС. В последствие присъствието беше разширено с ръководителите на другите тайни служби. И за съжаление нищо от изслушването не промени нашето усещане и виждане, че то е било взето в голяма степен еднолично. Това е нещо безпрецедентно, което за първи път се случва в дипломатическата история. Едно такова действие безспорно ще бъде с тежки и сериозни последици във външната политика и въобще в политиката в България." Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на БНТ по отношение позицията на социалистите за спиране на преговорите с "Продължаваме промяната" докато те не променят своя кандидат за министър-председател и подчерта, че няма легитимно заседание на Министерски съвет, на което да е обсъждана темата за изгонване на руски дипломати, съобщиха от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

"Все пак нещо важно стана ясно от вчерашното изслушване, което е елемент от тази междуинституционална комуникация и престрелка, която се получи в последните седмици. Все пак на това изслушване се разбра, че президентстката институция е уведомена за хода на тези събития, тъй като на съвета по национална сигурност към МС, на който са обсъждани реципрочните мерки и отношението към руските дипломати са присъствали двама представители на президентството", каза още Зафиров.

По думите на депутатът от левицата не става дума за 70 дипломати, защото бройката на лицата с дипломатически статут е сигурно на половина. "Другите са лица, за които е необяснимо защо се прилага тази мярка, защо не е уведомена прокуратурата, защо не е приложен Закона за ДАНС. В крайна сметка и от вчерашното заседание ние не получихме убедителни доказателства, че точно това е начина и подхода, по който трябва да се действа", обясни заместник-председателят на БСП за детайлите свързани с броя на отзованите дипломати.

"Стана ясно, че тук говорим за два различни члена на Виенската конвенция. Единия, който засяга действия несъвместими с дипломатическия статут и другия е този за реципрочността. Разбираемо е, че поне по отношение на реципрочността тези, за които е доказано, че по някакъв начин са нарушавали своя дипломатически статут, към тях подхода трябва да е еднозначен и ясен. Но за другите лица не стана ясно каква е необходимостта от точно такова действие и сами разбирате, че тези бомбастични заглавия, че България гони 70 руски шпиони са един много тежък удар по имиджа на страната", допълни Зафиров и подчерта, че въпросния подход в случая не съответства с нормалния начин на взимане на решения в коалицията.

Социалистът бе категоричен, че по темата за Украйна е било намерено консенсусно решение, но не е тайна, че голяма част от избирателите на Българската социалистическа партия са хора, които които винаги извеждат на преден план мирното решение на въпросите. "Затова и ние сме особено чувствителни по тези въпроси, когато става дума за война и за отношенията на България с традиционни наши партньори. Неслучайно едно от решенията, които взехме с нашия колективен орган и сме записали като условие за продължаване на преговорите в рамките на това Народно събрание е засилването на политическите и дипломатическите отношения за намиране на мирен изход от войната в Украйна", добави председателят на парламентарната комисия по отбрана.

Според Зафиров нищо не се е променило от вчерашния брифинг на социалистите по отношение спиране на преговорите, докато от ПП не излъчат друг кандидат за премиер. "Решението беше взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП. Ние продължаваме да подкрепяме желанията на българското общество за съставяне на правителство в това Народно събрание, но за съжаление обстоятелствата и събитията от последните дни наложиха да вземем едно такова решение", заяви Атанас Зафиров.

"Ако ние разполагахме с достатъчно дълъг хоризонт тогава сигурно бихме могли да търсим други решения. Сега сме притиснати от времето и трябва да намерим правилния начин да съхраним това мнозинство на промяната, което отбеляза сериозни успехи в социалната сфера, в битката с мафията и задкулисието", подчерта той.

В заключение Атанас Зафиров каза, че особено във външната политика решението за прекъсване на контактите с "Газпром" и това за затваряне на въздушното ни пространство, както и поредица от подобни действия са ни поставили в редицата на най-големите ястреби.