Според Световната здравна организация (СЗО) наличието на огнища на маймунска шарка в повече от 50 държави, продължава да представлява сериозна заплаха, предаде ДПА.

"Аз съм загрижен за трайното предаване на вируса, тъй като това предполага, че той се е установил и може да премине към високорискови групи, включително деца, хора със слаба имунна система и бременни жени", заяви днес генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Миналата седмицата мнозинството от комитета за извънредни ситуации, съставен от независими експерти, гласува против обявяването на "международна спешна ситуация в общественото здраве", което е и най-високото ниво на тревога на СЗО. Това няма да има непосредствени практически последици, но ще привлече още по-силно вниманието на властите по света към проблема и би трябвало да доведе до още по-сериозни усилия за ограничаването му.

Докато от комитета бяха против обявяването на извънредна ситуация, това не остави съмнение, че ситуацията е сериозна, заяви Тедрос. Той добави, че 11 от независимите експерти са били против обявяването на извънредна ситуация, докато трима са били съгласни.

"Те ме посъветваха да ги свикам отново по най-бързия начин в зависимост от развитието на ситуацията, което и ще направя", заяви той.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията ежедневно публикуват статистика на докладваните случаи през тази година в страните извън Африка, където маймунската шарка се е появявала и преди.

Към 28-ми юни от центъра са регистрирали над 4700 случая на маймунската шарка в тези страни. Освен това има и около 60 случая в африканските страни, където и преди е имало огнища на заразата.

В началото на юни от СЗО съобщиха за повече от 1500 съмнителни случаи в страните извън Африка.

Превод и редакция: БТА