На 30 юни през 1908 г. силна експлозия разтърсва Източен Сибир. Експлозията е усетена и в Източна Европа. Счита се, че причината е т.н. Тунгуски метеорит, паднал на Земята.

На същата дата през 1964 г. американският космически апарат "Рейнджър 7" достига Луната и предава първите снимки на нейната видима страна от близко разстояние.

2016 г

Арменският парламент ратифицира договор за създаване на съвместна система за противоракетна отбрана с Русия.

2015 г.

141 човека загиват при падане на военно-транспортен самолет C-130 Херкулес върху хотел в индонезийския град Медан.

2013 г.

В Сенегал е арестуван бившият президент на Чад Хисен Хабре.

2013 г.

В Египет започват масови протести за сваляне от власт на президента Мохамад Морси.

2012 г.

На президентските избори в Исландия побеждава Оулафюр Рагнар Кримсон с 53% от гласовете за пети пореден мандат.

2012 г.

Парагвай е изключен временно от Меркосур (южноамериканския общ пазар) и Унасур (Съюза на южноамериканските нации).

2012 г.

В град Тимбукту, Мали ислямисти разрушават мавзолея на Сиди Махмуд построен през XIV век и влизащ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Разрушени са още два мавзолея.

2005 г.

Испания легализира еднополовите бракове.

1990 г.

Източна и Западна Германия се сливат икономически, като западногерманската марка става обща валута.

1971 г.

Трима членове на космическия кораб "Союз-2" загиват при завръщането си на Земята поради спадане на въздушното налягане.

1964 г.

Американският космически апарат "Рейнджър 7" достига Луната и предава първите снимки на нейната видима страна от близко разстояние.

1960 г.

Белгия дава независимост на Република Конго. Започва гражданска война.

1948 г.

Учените Уилям Шокли, Уолтър Братейн и Джон Бардин от френската компания Бел обявяват изобретяването на полупроводниковия транзистор. В Париж, след повече от две години експерименти, учените Хърбърт Матар и Хайнрих Велкер успяват да синтезират германиеви кристали в достатъчно чисто състояние.

1941 г.

Пронацистка групировка обявява независимостта на Украйна. До този момент страната е под съветска власт. Украински войници, участници в немски батальони, се обединяват с цел освобождаване на Украйна. Лидер на фракцията е Степан Бандера. След като нахлуват в Лвив, Ярослав Стетско, един от другарите на Бандера, обявява независимостта на Украйна. Нацистите му заповядват да оттегли прокламацията, но след неговия отказ те унищожават Украинското националистическо движение.

1940 г.

Гьоринг издава заповед за започване на въздушна блокада на Англия.

Херман Гьоринг е един от главните военни престъпници на фашистка Германия. Участва в Първата световна война като пилот-изтребител. Член е на Националсоциалистическата партия (от 1922 г.) и ръководител на щурмовите отряди (SA). Като политически пълномощник на Хитлер (от 1930 г.) и председател на Райхстага (от август 1932 г.) има заслуги за спечелване на изборите. В правителството на Хитлер (1933 г.) става имперски министър на авиацията и министър-председател на Прусия. Главнокомандващ е военновъздушните сили (1935 г.), ръководител е на един от най-големите германски промишлени концерни "Гьоринг" (от 1937 г.). Един от организаторите на нацисткия терор в Германия и окупираните европейски страни. Херман Гьоринг е райхсмаршал (1940 г.). Осъден на смърт от Международния военен трибунал в Нюрнберг (1946 г.). Няколко часа преди изпълнението на присъдата се отравя в затвора.

1936 г.

Излиза от печат романът на Маргарит Мичел “Отнесени от вихъра".

1934 г.

По време на т. нар. "нощ на дългите ножове" по заповед на Адолф Хитлер частите на СС извършват чистка сред членовете на Националсоциалистическата партия. Сред жертвите е и един от главните съперници на Хитлер за ръководството в партията Ернст Рьом - водач на нацистките щурмови отряди, известни като СА.

1930 г.

Осъществено е първото околосветско радиопредаване в Скинектъди, Ню Йорк. Експериментите за предавания по телефонната мрежа започват още през 1922 г. в Ню Йорк, Бостън и Чикаго. През 1926 г. Националната радиопредавателна компания започва първите си излъчвания в мрежа от 24 станции, а през 1927 г. е създадена Колумбийската предавателна система.

1914 г.

В Южна Африка за първи път е арестуван индийският лидер Махатма Ганди.

Мохандас Карамчанд е роден на 2 октомври, 1869 г. в Порбандар, в индийската държавата Gujarat. Махатма Ганди принадлежи към най-забележителните личности на XX век. Неговото ненасилствено противопоставяне срещу дискриминацията в Южна Африка и Индия, заедно с учението му, го превръщат в един от най-важните образци за човечеството.

1910 г.

Завършено е прокарването по дъното на Атлантическия океан на първия телефонен кабел между Европа и Южна Америка.

1908 г.

Силна експлозия разтърсва Източен Сибир. Експлозията е усетена и в Източна Европа. Счита се, че причината е т.н. Тунгуски метеорит, паднал на Земята. Това, че не са открити никакви следи от космическа материя става причина за оспорване на факта и за възникване на много и различни теории.

1894 г.

Принцът на Уелс и бъдещ крал на Англия – Едуард Седми открива лондонския Тауър Бридж, подемен мост на река Темза. Той се намира близо до Лондонската кула, от където взима името си. Съоръжението е дълго 244 метра и има две кули високи 65 метра, като всяка от тях тежи 1000 тона. За металната конструкция са използвани 11 хиляди тона стомана. Вдигащият механизъм се задвижва от вода под налягане. Строежът започва през 1886 г. и продължава 8 години, ангажирайки 432 работници. Със готическо-викторианския си стил мостът се превръща в местна забележителност.

1894 г.

Корея се отделя от Китай и обявява своята независимост.

1893 г.

В Южна Африка е намерен най-големият до този момент елмаз - “Екселсиор", 995 карата.

1876 г.

Избухва война между Сърбия и Турция. Във войната срещу Високата порта се включва и Черна гора. Десетки български доброволци сформират чети, с които се присъединяват към сръбската армия.

Войната между Сърбия и Турция, избухва в резултат на желанието на сръбския народ да подпомогне въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.) и да премахне своя васалитет по отношение на Османската империя. Обявена е на 18 юни и с известни прекъсвания продължава до 19 октомври 1876 г. Първоначално сръбските войски имат превес и освобождават редица градове и селища в Поморавието и Тимошко. Скоро обаче силите им се изчерпват и започват да търпят поражение след поражение. Особено критично става положението след поражението при Джунис (17 октомври), след което турските войски нямат препятствие по пътя към Белград. Само незабавната интервенция на Русия спасява Сърбия от пълен военен погром. На 19 октомври тя отправя ултиматум до Високата порта, в резултат на който на 20 октомври е сключено примирие между двете воюващи страни и военните действия между тях са преустановени. На 16 февруари 1877 г. последва и подписването на мирния договор между тях, който възстановява положението, съществувало между тях преди започването на войната.

В Сръбско-турската война вземат участие и голям брой български доброволци. Със свои чети се включват известните войводи П. Хитов, Филип Тотю, Илю Марков и др. През август 1876 г. от тяхната среда се формират 3 батальона, които се включват в състава на руско-българската бригада. През септември и октомври българските доброволци участват в редица сражения с турските войски при Алексинац, Джунис и пр. След приключване на войната българските доброволчески формирования са разпуснати. Част от тях по-късно се включват в състава на Българското опълчение и участват в Руско-турската освободителна война 1877-1878.

1860 г.

Излиза първи брой на официалния вестник на Ватикана "Осерваторе романо".

1859 г.

Шарл Блонден, наблюдаван от 25 хил. души, преминава по въже над Ниагарския водопад.

1850 г.

Али Риза паша изпраща във въстаническия лагер в района на Връшка чука и с. Раковец делегация с писмено възвание, в което се дава тридневен срок за разпускане на въстаническите отряди. На населението се предлага да излъчи свои представители, които да изложат пред властите своите искания.

1792 г.

В Париж с бойната песен на Рейнската армия влиза марсилския доброволчески отряд. От този момент нататък песента получава името “Марсилеза", която става химн на Франция.

1648 г.

Казакът Семьон Дежньов започва плаването си, с което доказва съществуването на проток между Азия и Северна Америка.

На тази дата са родени:

1966 г.

Роден е американският боксьор Майк Тайсън - най-младият световен шампион в свръхтежка категория.

1951 г.

Роден е Стенли Кларк - американски джаз- и рок-музикант, един от водещите бас-китаристи и контрабасисти в областта на джаза. Свири с Арт Блейки, Гил Евънс, Стен Гец, “Тед Джонс - Мел Люис биг бенд", “Ритърн ту форевър" (групата на Чик Кърия). Завършва Музикалната академия във Филаделфия. До края на 70-те години албумите му са в стил фюжън, а през 80-те години работи като студиен музикант и е по-близо до стила фънк. Участва в записите на известни музиканти и групи (Ч. Кан, “Сантана", А. Франклин, К. Джоунс, П. Маккартни, Дж. Люк и др.). Албуми: “Children of Forewer" (1973 г.), “Stanley Clarke" (1974 г.), “Journey to Love" (1975 г.), “School Days" (1976 г.), “Modern Man" (1978 г.), “I Wanna Play for You" (1979 г.), “Rock, Rebbles and Sand" (1980 г.), “The Clarke/Duke Project" (1981 г.), “Let Me Know You" (1982 г.), “Project II" (1983 г.), “Time Exposure" (1984 г.), “Find Out" (1985 г.), “Hideway" (1987 г.), “Passenger 57" (музика към филм) (1992 г.), “East River Drive" (1992 г.), “Bolero" (1993 г.).

1893 г.

Роден е Валтер Улбрихт - деец на германското и международно работническо движение. Член е на Германската социалдемократическа партия от 1912 г. В периода 1915 г. – 1918 г. служи в армията. През 1918 г. влиза в съюза “Спартак". Участва в създаването на Германска Комунистическа партия (1918) г., от 1923 г. е член на ЦК. Редактор е на вестник “Класенкампф" (“Der Klassenkampf"). От 1926 г. до 1928 г. е депутат в Саксонския ландтаг, а през 1928-1933 г. - депутат в Германския райхстаг. От 1928 г. е челн на ИККИ. През 1933 г. емигрира. По време на Втората световна война живее в СССР; участва в създаването на комитета “Свободна Германия". Завръща се в Германия през 1945 г. Улбрихт е един от основателите на Германска единна социалистическа партия (ГЕСП, 1946 г.); генерален секретар в периода 1950 г. 1953 г.; през 1953 г. - 1971 г. - първи секретар на ЦК на ГЕСП, а от 1971 г. председател на ГЕСП. От 1955 г. до 1960 г. е първи заместник председател на Министерски съвет, а от 1960 г. председател на Държавен съвет на ГДР. Умира на 1 август 1973 г. в Берлин.

На тази дата умират:

1971 г.

Умира Владислав Николаевич Волков - руски летец космонавт, два пъти герой на СССР (1969 г. и 1971 г.). Завършва Московския авиационен институт през 1959 г. и работи в конструкторско бюро. Присъединява се към отряда на космонавтите през 1966 г. От 12 до 17 октомври 1969 г. лети в Космоса на борда на кораба спътник "Союз-7" като бординженер (заедно с А. В. Филипченко и В. В. Горбатко). Като бординженер е включен в състава на екипажа на космическия кораб "Союз-11", изведен в орбита на 6 юни 1971 г. На 7 юни 1971 г. "Союз-11" се скачва с научната станция "Салют". След завършване на програмата на полета на 30 юни 1971 г. при завръщането на Земята членовете на екипажа на космическия кораб "Союз-11" загиват. Волков

1961 г.

Умира Ли де Форест - американски радиоинженер. Завършва Йейлския университет (1896 г.), ръководи редица радиотехнически предприятия в САЩ. Изобретява триелектродната лампа (триод) (1906 г., патент от 1907 г.) и създава лампов детектор и усилвател. Разработва система за радиотелеграфни съобщения, приета в армията и флота на САЩ. Работи в областта на радиотелефонията; осъществява първите музикални предавания по проводници (1910 г.). Създава система за звукозапис, наречена “фонофилм" (1916 г.). Автор е на много изобретения в областта на радиотехниката и звуковото кино.

1953 г.

Умира Всеволод Иларионович Пудовкин - руски кинорежисьор, артист на СССР (1948 г.). Филмография: "Майка" (по романа на М. Горки, 1926 г.); "Краят на Санкт Петербург" (1927 г.); "Потомъкът на Чингис хан" (1929 г.); "Суворов" (1941 г.); "Адмирал Нахимов" (1947 г.); "Жуковски" (1950 г.) и др. Написва книгите "Кинорежисьор и киноматериал" (1926 г.) и "Актьорът във филма" (1934 г.).

1934 г.

Умира Курт Фон Шлайхер - германски генерал, политик. Роден е на 7 април 1882 г. в семейство на пруски юнкери. Започва офицерската си кариера през 1903 г. в 3ападно гвардейски пехотен полк, командван от ген. Хинденбург. По време на Първата световна война служи в Генщаба, а след това е адютант на главния интендант Вилхелм Грьонер. Активно участва в сформирането на военизираните доброволчески отряди (фрайкорпс). През 1926 г. е назначен за началник на отдел “Сухопътни сили" към военното министерство и за няколко години се издига до военен министър (1932 г.). От края на 20-те год. на ХХ в. е една от най-влиятелните, но малко популярни политически фигури в Германия. Поддържа президентското управление и идеята за елитарна “нова държава". През пролетта на 1932 г. преговаря с Хитлер за подкрепа на канцлера Фон Папен. Лятото на същата година режисира оставката му и сам заема канцлерския пост (4 декември 1932 г. – 30 януари 1933 г.). В управлението си стъпва върху широк фронт, интегрирал профсъюзите, паравоенните организации, армията и част от ГНСРП. Опитът на Курт Шлайхер да разцепи националсоциалистическото движение и да пречи на Хитлер по пътя към властта струват на генералът живота му. В “Нощта на дългите ножове" по заповед на фюрера Курт Шлайхер и съпругата му са убити от член на Гестапо.

1911 г.

Роден е Чеслав Милош - поет, белетрист, преводач. Като поет дебютира през 1930 г. Чеслав Милош е един от основателите на поетическата група “Жигари" (1931 г.) и редактор на едноименното списание. По време на германската окупация участва в нелегалния литературен живот. От 1945 г. е на дипломатическа служба в САЩ, а от 1949 г. – във Франция. От 1951 г. скъсва с комунистическия режим и остава във Франция. С първата си стихосбирка “Поема за застиналото време" (1933 г.) Милош поставя началото на обемно и многопластово творчество. Световна слава му донася есеистичната книга “Поробеният разум" (1953 г.). Негови книги са и: “Долината на Иса" (автобиографичен роман), “Морален трактат" (1948 г.), “Поетически трактат" (1957 г.), “История на полската литература" (1969 г.), “Кученце крайпътно" (1977 г.), “То" (2000 г., поетически сборник), “Теологически трактат" (2001 г.) и др. Преводач е на отделни книги от Библията, на творби от Шекспир, Милтън, Блейк, Йейтс, Елиът. Носител е на Нобелова награда за литература (1980 г.).