Китай не е противник на НАТО, но представлява сериозно предизвикателство, заяви днес генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Сега сме изправени пред ера на стратегическа конкуренция.

Китай увеличава значително своите сили, включително ядрените си оръжия, тормозейки своите съседи, включително Тайван", каза Столтенберг на пресконференция в края на първия ден от срещата на върха на НАТО в Мадрид. Той обобщи, че "Китай не е наш противник, но ние трябва да сме наясно за сериозните предизвикателства, които той отправя".

НАТО планира да засили своето сътрудничество с партньорите си от Индийско-Тихоокеанския регион, заяви Столтенберг, цитиран от ДПА.

Като конкретни сфери той посочи киберсигурността, морския транспорт, технологичното развитие и борбата с климатичните промени.

"Нарастващата агресивност на Китай и неговите политики на принуда имат последици за сигурността на нашите съюзници и партньори", подчерта Столтенберг.

Той изброи като страни партньори на НАТО от Индийско-Тихоокеанския регион Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Тези държави за първи участват в среща на върха на организацията, обърна внимание Столтенберг.

Форумът в Мадрид завършва утре.

Превод и редакция: БТА