С тази радикална мярка Кирил Петков заявява, че няма да прави правителство. Това каза политологът проф. Мария Пиргова в дневния блок "Добъ" ден, България“ на Радио "Фокус“ за това, че България гони 70 руски дипломати. "Аз не знам например днес в Мадрид как българският президент и външният министър ще обясняват тази постъпка на българското правителство, при положение че явно консултации с тях не са водени“, заяви политологът. Според нея не може часове преди срещата от едно вече правителство в оставка да се обяви изгонване на 70 дипломати, което означава загуба на суверенитет от страна на министър-председателя“, коментира още тя. "На един министър-председател в оставка това не може да му е приоритет. Ако има такива данни от службите, той би трябвало да го е направил много по-рано или друго правителство да го направи по-късно. Това са много подчинени на друг дневен ред действия. В случая явно е свързано с конференцията на НАТО в Мадрид и с това, че НАТО трябва да се представи като много по-силна в Източния си фланг, ако там ще настанява войски и т.н.“, смята тя.

По думите й изгонването на руските дипломати е свързано със задълбочаване на разрива в отношенията с НАТО и Русия и с това, че НАТО ще настанява тук до 300 000 души войска. "Означава, че днес в Мадрид трябва нещо да се сложи на масата от страна на НАТО. И ето, слага се нещо безпрецедентно – изгонване на 70 дипломати, което означава закриване на консулства в Русе, във Варна. А при тази бежанска криза да затвориш консулства на държави, засегнати от нея, е просто немислимо“, отбеляза проф. Пиргова.

"Тези външни процеси ще допринесат и за това да не може да се състави правителство, защото коалиционните партньори ще загубят много от тази постъпка на министър-председателя, която до този момент изглежда еднолична, несъгласувана с партньорите“, добави тя като уточни, че според нея най-много от това ще загуби БСП.