Това каза Бойко Рановски в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод Деня за безопасност на движението по пътищата. Днес се проведоха демонстрации около храм-паметника "Св. Александър Невски“. "В партньорство с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата, МВР, "Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична община и Български червен кръст (БЧК) правим демонстрация, с която искаме да покажем какви са действията на спасителните екипи при възникване на тежък пътен инцидент. Целта на това мероприятие е да покажем, че тези пътни инциденти се случват и реакцията на службите, които имат отношение, е много важно за спасяването на човешки животи“, обясни Рановски.

Едната демонстрация днес показва важността на обезопасителните колани. "Симулацията е да се претърпи удар с минимална скорост 7 км/час, и да се усети важността на обезопасителния колан при такъв удар. Всеки може да си представи, ако ударът не е със 7 км/час, а със 70 км/час, какви ще бъдат последствията за здравето на хората“, каза още той.

Другата демонстрация симулира обръщане на автомобил. "Има много пътни инциденти, при които хората са тежко пострадали, защото не са с обезопасителни колани. Нека всички разберат важността за използването им, включително на задните седалки. При едно обръщане на автомобил на пътното платно или край пътното пространство, ако са без колани, изпадат от автомобила и биват смачкани или от него, или имат тежки увреждания“, добави Бойко Рановски.

Той отбеляза, че е важно хората, които попаднат в пътен инцидент, да знаят какви действия трябва да предприемат, кой трябва да уведомят, за да може спасителната система да се задейства максимално бързо и да се окаже помощ на пострадалите.

Милослава АНГЕЛОВА