Фондът на фондовете, ще подкрепи предприятията в сектор "Рибарство и аквакултури“, посредством 5.25 млн. осигурени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 -2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, съобщиха от Фонд на фондовете. Със средствата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти, допустими в съответствие с мерките по ПМДР за инвестиции свързани с производство, преработка и продажба на рибни продукти и аквакултури, както и за изпълнението на проектни предложения съгласно стратегиите за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

Гаранционният инструмент цели да създаде условия и предпоставки за преодоляване на затруднения достъп на бизнеса до финансиране в сектора, свързан с високия риск при оценката на банките на подобни проекти.

В срок до 31.03.2023 г. или до изчерпване на публичния ресурс, заинтересованите страни могат да кандидатстват за финансиране във всяка банка, която е сключила или ще сключи Рамково гаранционно споразумение с Фонда на фондовете за изпълнение на финансовия инструмент.

Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки индивидуален или допълващ безвъзмездна помощ по проекти от ПМДР 2014-2020 кредит, при спазване на ограниченията за максимален размер на гаранцията до 1 млн. лв. и условията на приложимия режим на държавни помощи, за финансиране на:

- Продуктивни инвестиции в аквакултурите в Сектори "Рециркулационни системи“ и "Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“;

- Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури;

- Изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие;

- Преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Съответно гарантираният кредит ще бъде отпускан от банката партньор при облекчени условия за инвестиционно финансиране, свързано с инвестицията оборотно финансиране (без револвиращ кредит и/или овърдрафт) или финансов лизинг със срок за погасяване от 12 до 120 месеца и гратисен период по главницата до 36 месеца (до 12 месеца за оборотно финансиране).