По повод 29 юни, националния Ден за безопасност на движение по пътищата, РЗИ – Смолян се обърна към млади кандидат-шофьори от областта с призив за въздържане от консумация на алкохол и други психоактивни вещества като начин да се понижат рискът от произшествия и травматизмът, свързан с тях. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Здравната инспекция предостави на курсистите от шест автошколи от Смолян, Мадан, Рудозем и с. Средногорци 150 броя от печатния материал "Алкохолът – прекият път до бедата“, издаден съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Смолян. Той запознава бъдещите водачи с разпоредбите на закона относно шофирането в нетрезво състояние, пагубното въздействие на спиртните напитки върху функциите на организма и уменията, нужни зад волана, както и с начините да предпазим себе си и другите от пътнотранспортни инциденти.

Децата и учениците могат да се забавляват и учат с компютърната игра на РЗИ "Разходка по улица "Безопасна“. Интерактивното средство дава възможност да се тренират правилата и отговорното участие в пътното движение, и е достъпно на сайта на инспекция на следния линк: rzi-smolyan.com/OZ/zdr_inf/game/html/index.html

Инициативите на РЗИ се реализират във връзка с четвъртото поред общонационално отбелязване на Деня на безопасността на движение по пътищата. Идеята е да се обединят действията на обществото и институциите за повишаването на чувствителността по темата и да се насърчат стъпки дори на личностно ниво за намаляване на рисковото поведение и опазване на живота и здравето на всички нас в пътния трафик.