Пет прекрасни музикални вечери и шест концерта с музика за ценители – това беше тридесет и шестото издание на Музикални празници "Златната Диана“ – Ямбол, организирани от Община Ямбол и Камерен оркестър "Дианополис“ – Ямбол., съобщиха от общината

Ямболската камерна формация с концертмайстор Красимира Султанова по традиция откри празниците. Музикантите бяха дирижирани от маестро Григор Паликаров, а програмата беше обогатена с талантливите изпълнения на Цвета Паликарова на флейта и на Атанас Кръстев на виолончело.

Публиката в зрителната зала на Община Ямбол се наслади на произведения на Хайдн, Шуберт и други известни композитори.

Във вторник Плевенската филхармония представи на ямболска сцена трагичната история на Тоска в едноименната опера от Джакомо Пучини, дирижирана от Вилияна Вълчева.

Сряда предложи два концерта на почитателите на музиката в Ямбол. В "Мостове от сърцевината на европейската музика към съвременността“ Пламена Гиргинова – сопран, Гиргина Гиргинова – сопран, баритонът Владимир Попов и Йосиф Герджиков, диригент и специалист по барокова музика, представиха в ямболския Безистен широк спектър от произведения от френския и английски барок, през Моцарт и германския романтизъм, до представителите на френския модернизъм от края на 19 и началото на 20 век - Клод Дебюси и Ернест Шосон.

Вторият концерт беше организиран по повод 55 години от създаването на ямболския Духов оркестър и се състоя в зрителната зала на Община Ямбол. Музикантите, дирижирани от маестро Васил Шейтанов, изсвириха "Завладяването на Рая“ от Вангелис, "Под небето на Париж“ от Юбер Жиро и Жан Дрежак, "Адажио“ от Албинони, "Самотният пастир“ от Джеймс Ласт и други емблематични произведения – "Бохемска рапсодия“, "Един американец в Париж“ от Гершуин, микс от творби на Карлос Сантана.

"Светът на киното в музиката“ беше мечтан концерт за ямболската публика, в който участваха Плевенската филхармония и едни от най-добрите български певци и музиканти - Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов, Димитър Карамфилов. Те представиха музика от световното кино – от филмите на Чарли Чаплин до "Имало едно време в Америка“, "Кръстникът“, "Флашданс“, "Кабаре“, "Хубава жена“, "Убий Бил“.

Първият концерт-спектакъл "Това съм аз“ от турнето на оперната прима Александрина Пендачанска, посветено на тридесетгодишния ѝ творчески път, се състоя в зрителната зала на Община Ямбол. Той беше и грандиозният финал на Музикални празници "Златната Диана“ – 2022. Пендачанска представи сопраното Ралица Богданова, която звездата нарича "моето първородно вокално дете“, защото е нейна ученичка от почти две години.

Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров звучаха произведения от барока, класиката и романтизма, шедьоври на Бизе, Верди, Моцарт, Маскани, Росини, Леонкавало. Александрина Пендачанска изпълни свои любими арии, с които стана известна на световната сцена.

Оперната прима поднесе подарък на публиката, канейки на сцената и друг свой ученик – Денис Бояджиев.

Александрина Пендачанска отмени свои участия в чужбина, за да пее в Музикални празници "Златната Диана“.

Равносметката от тридесет и шестото издание на празниците е повече от положителна – отлични изпълнители и диригенти, разнообразни концерти и спектакли от най-висока класа.