Потресен съм от това, което чувам от Скопие. Това заяви, Андрей Ковачев, евродепутат ЕНП/ГЕРБ, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Те, виждайки, че България прие преговорната рамка, предложена от Френското председателство, виждайки, че със съвсем логичното не само Договорът за добросъседство, но и протоколите към него да са част от преговорната рамка, те изведнъж казват: "Това на нас не ни харесва, защото ние не смятаме, че исторически теми трябва да бъдат условия за европейската интеграция“. Ето тук е огромният проблем точно в този елемент“, подчерта евродепутатът.

Той припомни, че има подписан, международно-правен договор, ратифициран от двата парламента, който е депозиран в ООН, и който трябва да се изпълнява

"Под този текст седят подписите на министрите Екатерина Захариева и Никола Димитров през 2019 година. Те не се изпълняват. Затова вече те са част не само от български протокол, но този протокол става и оценъчен материал, оценъчен аргумент на Европейската комисия когато оценява напредъка на Република Северна Македония, и Съветът съответно има по всяко време право да спре договорите“, допълни Ковачев.

Има изключително много голяма инерция в Скопие, – югоносталгия, основана на антибългарската теза, че българите са окупатори, асимилатори, татари, фашисти и всички тези ужасяващи неща, отвратителни неща, които те не желаят да променят, не желаят да има надскачане или преодоляване на миналото“, посочи той.

"Те трябва сами да решат да бъдат – с Белград и Москва, с фалшификацията на историята, с омразата, с дискриминацията, или да вървят напред заедно с нас в Европейския съюз, загърбили, преодолели и Тито, и Колишевски, и Сталин и всичките ужаси от ХХ век и идеологии, които са ни разделяли“, заяви още Андрей Ковачев.

"Това много ясно трябва да се разбере и в България, че прочитайки от 170 от български народни представители текста, който е приет, става въпрос не за някакво безусловно вдигане на ветото - става въпрос за приемането на преговорната рамка на Европейския съюз във вида, в който е предложена от Френското председателство с протоколите.

Това е изключително важно да се знае, защото това са протоколите срещу, които надигат огромен вой в Скопие в момента и Ковачевски, и Османи, и Пендаровски, отбеляза евродепутатът Андрей Ковачев.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“