Съветът на Европейския съюз съобщава на официалната си интернет страница, че страните-членки на блока са приели правила, които правят задължително запълването на 80% от капацитета на газовите хранилища преди зимния сезон и споделянето на "синьото гориво“ с другите държави-членки в дух на солидарност, въпреки проблемите на газовия пазар. Както се отбелязва в съобщението, това е важна крачка към засилването на сигурността на европейските енергийни доставки в контекста на войната в Украйна.

Регламентът предвижда, че подземните газови хранилища на територията на държавите-членки трябва да бъдат запълнени най-малко до 80% от капацитета им преди зимата на 2022/2023 г. и до 90% преди следващите зимни периоди. Като цяло ЕС ще се опита колективно да запълни 85% от общия капацитет за подземно съхранение на газ в ЕС през 2022 г.

Тъй като капацитетът за съхранение на газ и националните ситуации се различават значително, в зависимост от тяхната ситуация, държавите-членки ще могат частично да постигнат целта за съхранение чрез преброяване на запасите от втечнен природен газ (ВПГ) или алтернативни горива. За да се отрази положението на държавите-членки с много голям капацитет за съхранение в сравнение с тяхното вътрешно потребление на газ, задължението за пълнене на подземните запаси ще бъде ограничено до обем, съответстващ на 35% от средното годишно потребление на газ на държавите-членки през последните 5 години.

Някои държави-членки нямат съоръжения за съхранение на своята територия и затова регламентът предвижда, че те трябва да съхраняват 15% от годишното си вътрешно потребление на газ в складове, разположени в други държави-членки и по този начин да имат достъп до запаси от газ, съхранявани в други държави-членки. Този механизъм ще укрепи сигурността на техните доставки на газ, като същевременно ще сподели финансовата тежест, свързана със запълването на капацитета за съхранение на ЕС.

Регламентът също така предвижда задължителна сертификация на всички оператори на подземно съхранение на газ от органите на съответните държави-членки. Целта на това сертифициране е да се избегнат потенциалните рискове от външно влияние върху критични инфраструктури за съхранение, които биха могли да застрашат сигурността на енергийните доставки на ЕС и други важни интереси от сферата на сигурността. Бързата процедура за сертифициране е да се кандидатства за места за съхранение с капацитет над 3,5 TWh, които са били запълнени на нива под средните за ЕС през 2020 и 2021 г.

Задълженията за запълване на капацитета за съхранение ще приключат на 31 декември 2025 г., но задълженията за сертифициране на оператор на склад ще продължат да се прилагат след тази дата. Регламентът също така предвижда дерогация, която да бъде предоставена на Кипър, Малта и Ирландия, стига те да не са пряко свързани помежду си с газовата система на други държави-членки.

Превод и редакция: Иван Христов