Конференция посветена на пътната безопасност ще се проведе днес в София , съобщиха организаторите. Какви са проблемите при наказателното преследване на отговорните за пътни произшествия, завършили с жертви и ранени, нужни ли са законодателни промени, какво е законодателството по темата в страните от ЕС – това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на конференция, организирана от Фондация "Отворена длан“, Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“ и Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Информационната среща ще се състои днес от 10 часа в заседателната зала на хотел "Грами‘‘ в София. Събитието е посветено на Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва на 29 юни вече четвърта година. Анализ на европейското законодателство и европейската съдебна практика в областта на правораздаването при ПТП ще направи юристът Атанас Бояджиев.

Под формата на дискусия ще бъдат направени и предложения за промени в нормативната уредба в България, които биха довели до реални резултати при налагането на наказания на причинителите на тежки пътни инциденти. Експертите от Държавна агенция ,,Безопасност на движението по пътищата‘‘ ще запознаят аудиторията със значимостта на причинноследствените връзки при установяване на вината за ПТП с наличие на жертви и пострадали.

От Българската асоциация на пострадалите при катастрофи ще представят информация какви са правата на пострадалите при ПТП, както и мерките за превенция и осигуряване на пътна безопасност. "Лайка“-България ще покаже технически средства за документиране на доказателства на местопроизшествието; За финал на информационно събитие представителите на Асоциацията ще направят демонстрация ,,Не шофирай пил‘‘. Участие в Информационната среща за популяризиране на проблемите на правораздаването в областта на наказателното преследване на виновните за ПТП с наличието на жертви/ранени ще вземат народни представители от комисията по транспорт в Народното събрание, областни управители, кметове на райони от Столичната община, представителите на медиите.

Проект "Подобрения в областта на правораздаването чрез анализ на европейската практика и българските съдебни традиции в областта на наказателното преследване на виновните за ПТП с наличието на жертви/ранени“, Договор № BG05SFOP001-3.003-0127-C01, по Оперативна програма "Добро управление“ , процедура "Граждански контрол върху реформата в съдебната система“, приоритетна ос "Прозрачна и ефективна съдебна система“ www.eufunds.bg



Събитието се организира в изпълнение на дейност по проект "Подобрения в областта на правораздаването чрез анализ на европейската практика и българските съдебни традиции в областта на наказателното преследване на виновните за ПТП с наличието на жертви/ранени“, финансиран по Оперативна програма "Добро управление“, приоритетна ос "Прозрачна и ефективна съдебна система“.