Точно в 18.00 часа председателят на Избирателната комисия Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд, обяви изборния ден за приключен. Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 64,22 % или гласували общо 1411 съдии.

В края на изборния ден своя вот даде кандидатът Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд. В присъствието на кандидатите за членове на ВСС съдия Атанасов и на Дора Михайлова – заместник-председател на Окръжен съд – София, започна преброяването на хартиените бюлетини от Избирателна секция № 1. Като наблюдател присъства и Мария Милчева-Маринова – представител на Фондация "Български институт за правни инициативи“.

По искане на петима от кандидатите в изборната процедура е осигурена възможност за визуализация при преброяването на всяка бюлетина.

Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на Избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от Избирателна секция № 1.

Чрез информационната система ще се сумира общият резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиените бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на Избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Съдийската колегия от квотата на съдиите, както и броят на гласовете, с които е избран всеки.

Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с мнозинство повече от половината действителни гласове, за избрани се смятат получилите най-много гласове.

При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.