"Поставяме 5 задачи от българските граждани, които трябва да бъдат извършени чрез актуализацията на бюджета и законите около бюджета.“ Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова относно предстоящата актуализация на бюджета, съобщиха от пресофиса на Изправи се БГ.

Петте задачи, която тя формулира са: повишаване на минималната заплата и заплатите в публичния сектор с размера на инфлацията от 15,6%, увеличаване на пенсиите с 21% и преизчисляването им на база осигурителен доход за 2021г, подкрепа за енергийно бедните у нас, които са 60% от населението, таван на цените на горивата на нивата от декември 2021г. и подкрепа за целеви групи: самотни майки, хора с увреждания, земеделски производители.

Първото искане на социалната партия е за увеличение на минималната заплата и доходите в публичния сектор с процента на инфлацията – с 15,6%, защото в момента за работещите бедни на минимална заплата от 710лв в джобовете на хората стигат едва 550лв. Същевременно издръжката на живот, определена от единия от националните синдикати е 1220лв на месец. От новата партия са изчислили, че работещите бедни у нас вече са 700 хиляди и техните доходи не са пипани, както и на хората в публичната сфера – учени, социални работници, служители в културни институти…

"Пенсионерите ще бъдат излъгани за втори път с актуализацията на бюджета. Увеличението на пенсиите по формулата, предложена от правителството и гласувана в комисиите, ще доведе до ръст от под 10% на доходите на пенсионерите, а за минималната – 8,6%.“ - пресметна Мая Манолова. По думите ѝ в същото време максималната пенсия от 1500лв ще стане 2500лв от 1 юли и 3400лв от 1 октомври.

"Тоест, максималната пенсия се увеличава двойно, минималната с 8.5%. Добре ли е така?“ – попита реторично Манолова и коментира, че нито е добре, нито е справедливо.

Според нея втората измама ще бъде през октомври, когато вместо да преизчисление на пенсиите за всички пенсионери, управляващите ще използват модифицирано швейцарското правило, за да се увеличат пенсиите на едва 715 хил. пенсионери. Останалите няма да получат никакъв ръст на доходите.

"Затова настояваме правителството да си изпълни ангажимента – сега пенсиите да се повишат с 21%, колкото заблуждаваха хората, а от 1 октомври да преизчислят пенсиите на база осигурителен доход през 2021г.“ – бяха категорични от Изправи се България.

От социалната партия подчертаха, че те единствени участват във всички обществени обсъждания в КЕВР и предупредиха, че потребителите няма да могат да плащат сметките си: парното ще се повиши с 40%, водата с 45%, за Разград предлагат 5,30лв/м3 вода, токът с 5%, а природният газ скочи 3 пъти. Въпреки това за темата не се говори и няма дори една буква в актуализацията на бюджета. Изправи се България настояха парламентът да въведе понятието енергийна бедност и да предоставят на енергийно бедните, които са около 60% от населението, достатъчно подкрепа.

От социалната формация предупредиха, че замислените две тарифи за тока, парното и водата ще ударят точно нискодоходните групи и ще подкрепят високодоходните. Предложенията на КЕВР са за 200 КВт/ч на месец по-ниската тарифа за енергия на българските домакинства.

"Това означава крушки и евентуално пералня веднъж седмично. А за хората, които плащат парно ниската тарифа няма да стигне даже за сметката за сградна инсталация. Това ще бъде истински обир за нискодоходните групи.“ – изчислиха от Изправи се България.

Мая Манолова призова парламента да внесе проект за решение, с което да наложи таван на цените на горивата – на бензина и на дизела. Точно както е направено и в Унгария, която е другата страна използваща руски петрол. По думите ѝ цените над тези през декември 2021г. са спекулативни, защото не се е повишила нито цената на уралския петрол, нито токът в сравнение с м. декември, нито акциза, нито ДДС, нито заплатите на работещите. Няма никаква обяснение защо у нас без да се повишава никоя от компонентите за бензина и дизела, горивата поскъпнаха с 1 лв/л.

"Абсолютно спекулативно Лукойл Нефтохим поддържа изкуствено висока цена на бензина и на дизела. Българския е единствената държава с излаз на море, която със застъпничеството на българското правителство, продължава да има европейско разрешение да внася руски петрол. Лукойл Нефтохим работи на 100% с уралски петрол, чиято цена не е мръдната от декември и се движи в параметри около 70$. Петролът тип брент се е повишил от 60 на 120$, което обуславя повишаването на цените на бензина и на дизела в други европейски страни, но не и в България.“ – беше категорична г-жа Манолова.