Руската инвазия в Украйна навлиза в петия си месец, а краят й далеч не се вижда. Изтощителният конфликт се прехвърли към източните провинции, където руският напредък в района на Луганск бе описван, като "пълзящ“. Въпреки това руснаците миналата седмица бяха на път да превземат агломерацията Северодонецк и Лисичанск. В същото време украинците – все по-добре оборудвани, благодарение на Запада – говорят смело за връщането на южния град Херсон, който руснаците превзеха в началото на конфликта, пише The Washington Post в последния си материал за битката в Донбас. Статията е предадена без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Американското внимание донякъде се отклони от войната към вътрешните проблеми, което лесно може да скрие от вас, че това, което се развива в Украйна, е един от най-смъртоносните конфликти през последните 200 години. Твърдението, че това е "малка“ прокси война, а не сблъсък между две велики сили, също може да ви е накарало да не забележите истинските й мащаби. Но скоростта, с която войниците умират, вече е значително по-висока, отколкото в типичната война на съвременната епоха - и двете страни се съсредоточават във войната все повече, което означава, че тя постоянно ще се изкачва в списъка на конфликтите, които са причинили най-много смъртни случаи.

Украинската война може да изглежда незначителна в сравнение с двете световни войни от XX век, при които загинаха десетки милиони войници и цивилни. Но това са крайни отклонения, които изкривяват нашето разбиране за международните конфликти. Проектът Correlates of War, академично обединение с данни от 1816 г., предлага по-изчерпателна картина. Проектът определя войната като продължителна битка между организирани въоръжени сили на различни държави, която води до най-малко 1000 смъртни случая на бойното поле за период от 12 месеца. Средната смъртност на войните, според събраните данни, е по около 50 войници на ден, а средната им продължителност - около 100 дни.

Събраната информация показва, че в първите 25 процента на войните, по отношение на интензивността, са конфликтите с над 200 смъртни случая на бойното поле на ден. Войната Русия-Украйна вече надминава този праг, дори като се използват консервативни оценки за смъртните случаи.

В края на май служители на британското разузнаване изчислиха, че руснаците са загубили 15 000 войници, което се равнява на малко повече от 150 на ден (Украйна твърди, че руската цифра е двойно по-голяма; неоспорими цифри е трудно да се намерят). Междувременно правителството на Украйна признава, че губи по 200 войници на ден. Украинските военни загуби сами по себе изтласкват войната сред лидерите по интензивност. (Този показател за интензивността на войната не взема предвид смъртните случаи на цивилни, но те очевидно са били над средното ниво и в Украйна, като се има предвид безразборния обстрел на градове от Русия).

САЩ разширяват целите си в Украйна. Това е опасно.

Войната Русия-Украйна вече надмина продължителността на средната война от 1816 г. насам (отново 100 дни). И далеч не показва признаци, че скоро ще завърши. Напротив, всички индикации сочат към продължителни враждебни действия. Русия, от своя страна, изглежда готова да понесе тежки загуби, за да постигне военни успехи (подход, съответстващ на историята на военните действия на тази нация). И докато Украйна е превъзхождана по броя на въоръжените сили и ресурси, обстоятелства, които обикновено могат да съкратят войната, тя получава непрекъснати доставки на оръжия и боеприпаси от външни сили (предимно НАТО). Тази комбинация от фактори породи война на изтощение, характеризираща се с продължителни бомбардировки на далечни разстояния и периодични офанзиви с висока интензивност. Войните на изтощение обикновено са дълги войни.

Каквито и да са били целите й в началото, Русия сега консолидира своите владения на сушата в южната и източната част на страната. И все пак Украйна обяви, че иска напълно да прогони Русия от тези райони. Изгонването на армия, която е завзела територия, е трудна задача, която може да е на цената на огромни жертви за контраатакуващата страна. За да бъде ясно, това не е призив към Украйна да ограничи своите цели; Украйна сама трябва да реши какви са целите. Нито пък е аргумент да се предложи на руския президент Владимир Путин "да спаси лицето си“, което той може да не приеме така или иначе. Но това е предупреждение за всички, които наблюдават войната, да се подготвят за продължителен, кръвопролитен конфликт.

Първите 25 процента от войните, показва Correlates of War Project, продължават 13 месеца или повече. Военните експерти все повече прогнозират, че тази война е на път да продължи горе-долу толкова. И като се има предвид, че и двете страни вече участват в конфликт с нисък интензитет от 2015 г. в Източна Украйна, не е трудно да се забележи, че той достига тригодишната граница, която са постигнали само 10 процента от войните.

Общата смъртност естествено е функция на ежедневните жертви плюс времето. Средният брой на загиналите на бойното поле от базата данни за международна война е 8 000, като жертвите в най-високата четвърт на войните са най-малко 28 000 военнослужещи. Прогнозите сочат, че войната в Украйна е влязла в най-горната група по обща смъртност още в края на май. И с настоящото темпо, войната ще достигне около 125 000 смъртни случая, ако продължи една година, доста над 80-ия процентил от войните.

За да поставим тези числа в контекст, войната в Украйна вече е по-смъртоносна от Мексикано-американската война (19 000 смъртни случая на бойното поле), въпреки че последната продължи почти две години. Тя се доближава до смъртоносността на Балканската война от 1913 г., предшестваща Първата световна война (60 000 смъртни случая). Ако войната в Украйна продължи до началото на 2023 г., тя може да надмине общия брой жертви на етиопско-еритрейската война (120 000 смъртни случая), която започна в края на 90-те години и продължи малко повече от две години. Ако войната продължи втора година, тогава при малко над 200 000 смъртни случая на бойното поле, тя може да влезе в топ 10 процента от международните войни през последните 200 години. Тази група включва Френско-пруската война (204 000 смъртни случая) и Кримската война от средата на XIX век (260 000 смъртни случая), като последната е най-голямата война в Европа между Наполеоновите войни и Първата световна война.

Тази война ще бъде сред най-смъртоносните от последните 200 години, дори ако НАТО и Русия успеят да не изпаднат в директен конфликт - перспектива, която крие риск, макар и малък, от използването на ядрени оръжия. Досега и двете страни внимаваха да гарантират, че дори привиден директен конфликт няма да ескалира извън изолирани случаи (като когато руски дрон се носеше над Полша и беше свален). Но ще е устойчиво ли подобно статукво? Както наскоро изтъкнаха учените по политики и данни Беър Браумолер и Майкъл Лопате, на сайта War on the Rocks, експертите и политиците, които подкрепят нарастващата помощ на НАТО за украинските военни, трябва да признаят "колко лесно и бързо войните могат да ескалират до шокиращи нива на смъртност“.

"Шокът“, разбира се, е в очите на гледащия. Според историческите стандарти смъртоносността на войната в Украйна вече е забележителна.

Превод и редакция: Иван Христов