129-ата годишнина от смъртта на Желю войвода беше отбелязана в ямболското село Маломир, където е живял и починал големият български революционер, съобщиха от ВМРО. В продължение на два дни се проведоха събития, посветени на живота и делото на великия българин, организирани от кметството на Маломир и читалището в селото.

Паметта на Желю войвода беше почетена с панихида, отслужена от отец Жельо, на неговия гроб в ямболското село. Със залпове възстановчици от клубовете на Национално дружество “Традиция" от Ямбол и Сливен отдадоха чест на героя.

Основен двигател на честванията е кметът на с. Маломир от ВМРО Тодор Налбантов, който възстанови традицията, забравена от много десетилетия, на гроба на емблематичния ямболски революционер в деня на неговата смърт да се поклонят жителите и гостите на селото.

"Длъжни сме пред паметта на националния ни герой, живял и починал в нашето село, да съхраним спомена за неговото дело. Радвам се, че на събора на селото, с който почетохме Дядо Желю войвода, през изминалите два дни се включиха стотици жители на Маломир и гости от съседни села, от Ямбол, Сливен и други близки населени места. Дойдоха хора, които пазят в сърцето си българските традиции, великите ни герои и хубавата народна музика“, зави Тодор Налбантов.

Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на Желю войвода, която преди половин година ВМРО постави на гроба на героя. Върху плочата е изписан текстът, издълбан със златни букви върху сабята на Желю войвода - "Българино братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабля и върви на бой!“

Гост на събитията беше Мария Цветкова, член на ръководството на ВМРО, народен представител от Ямболска област в 44-ото Народно събрание.

"Поздравления за кмета Тодор Налбантов за отличната организация на тържествените събития в памет на един от най-големите възрожденци, родени в Ямбол Желю войвода. Близък съратник на Раковски, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Левски, Ботев и Каравелов, емблематичният революционер е гордост не само за всеки ямболия, но и за всеки българин“. Това заяви Цветкова като благодари на своя съидейник и родолюбец Димитър Антов, изработил плочата.

В читалището в Маломир писатели и историци разказаха за живота и делото на дядо Желю войвода.

Проведе се традиционният турнир по народни борби, на който специален гост беше роденият в Маломир Байо Баев – четирикратен европейски шампион и три пъти световен вицешампион по борба.

Честванията продължиха с фолклорен концерт на оркестър "Стара Загора", местния женски хор и изпълнения на народната певица Жечка Сланинкова. Инициативата беше подкрепена от местни дарители.