В 8.00 ч. председателят на Избирателната комисия Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд обяви началото на изборния ден като пожела успех на кандидатите, спорна работа на избирателните секции и активност на съдиите, за бъде проведен успешен избор за избор на членове на ВСС от състава на съдийската колегия.

Днес се провежда повторно гласуване, което ще продължи до 18.00 часа.

Съдиите заявили желание да упражнят правото си на глас, чрез системата за електронно дистанционно гласуване ще използват същите талони, както при първото гласуване вчера. В централното фоайе на Съдебната палата на бул. "Витоша“ № 2 ще гласуват съдиите, предпочели хартиени бюлетини.

В проведеното гласуване на 25 юни 2022 г. участваха 1 442-ма от имащите право на глас 2 197, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ.

Днес, магистратите отново ще избират измежду 15-те кандидати в изборната процедура, които вчера получиха в своя подкрепа, както следва:

- Мария Терзийска - заместник-председател на Окръжен съд – Варна – 699

гласа,

- Явор Колев - председател на Административен съд – Пловдив – 693 гласа.

- Миглена Тянкова - председател на Окръжен съд – Хасково – 667 гласа,

- Васил Петков - председател на Окръжен съд – Ямбол – 608 гласа;

- Даниела Александрова - заместник-председател на Софийски районен съд

– 556 гласа;

- Младен Димитров - председател на Районен съд - Велико Търново – 445

гласа,

- Атанас Атанасов - съдия в Софийски градски съд – 418 гласа;

- Йордан Дамаскинов - съдия в Окръжен съд – Русе – 416 гласа,

- Владимир Вълков - съдия в Софийски градски съд – 367 гласа;

- Дора Михайлова - заместник-председател на Софийски окръжен съд - 362;

- Красимир Лесенски - съдия в Районен съд – Пазарджик – 349 гласа,

- Татяна Жилова - съдия в Административен съд София – град – 294 гласа,

- Антоанета Аргирова - съдия в Административен съд София – град – 280

гласа;

- Иван Калибацев - председател на Районен съд – Пловдив – 252 гласа;

- Любомир Нинов - съдия в Районен съд – Варна – 153 гласа,

За провеждане на повторното гласуване са отпечатани нови бюлетини, съгласно изискването на ЗСВ, които съдържат имената на кандидатите в съответствие с решението на Избирателната комисия.

Съгласно чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, ако при повторното гласуване не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство за избрани се смятат онези от тях, които са получили най-много гласове.

На интернет страницата на ВСС, раздел "Пресцентър“ периодично ще бъде предоставяна информация за избирателната активност на гласуващите, както следва в: 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч. Системата не предвижда възможност за предоставяне на междинни резултати от електронното гласуване.

На всички етапи от изборния процес могат да присъстват регистрираните от Съдийската колегия наблюдатели - представители на Българския институт за правни инициативи: Биляна Гяурова – Вегертседер, Теодор Славев, Мария Маринова, Цветомир Тодоров, Исидора Димова и Петя Петрова.

Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС, раздел "Онлайн“ .

Пълната информация за процедурата е достъпна на сайта на ВСС в раздел:

"Общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет".