За трети път в рамките на една година паметта на Александър Стамболийски е обект на хулигатски акт. Това съобщиха от пресцентъра на ПП Обединени земеделци. За пореден път е осквернен неговият паметник в Пазарджик. Това е вандалски акт, който от Обединени земеделци категорично осъждаме.

Дни след като отбелязахме 99 години от жестокото убийство на земеделския лидер, държавник и реформатор, станахме свидетели на ново срамно посегателство срещу личността и делото на Александър Стамболийски.

Провокацията със заливането на паметника с боя и рисуването със спрей върху него е акт на безсилие на тези, които се опитват да омаловажат неговата изключителна личност и мащабните реформи, които той провежда начело на земеделското правителство в периода 1919 – 1923 година.

През 2021 година паметникът беше обект на посегателство на 15 юни, дни след отбелязване на 98 години от неговото убийство, а след това на 9 септември, когато целият паметник беше залят с червена и синя боя.

Александър Стамболийски е идеолог на земеделското движение у нас, което има вековен исторически път и знакова мисия в развитието на страната. Ние, неговите последователи, приемаме този и всеки друг подобен акт, не само като вандализъм, но и като липса на патриотизъм.

Настояваме за своевременната намеса на компетентните органи, за да бъдат разкрити и подведени под отговорност извършителите на тази хулиганска проява.