"Цялата ни група категорично не подкрепи френското предложение, тъй като ние имахме решение на Националния съвет, имаме последователна политика по този въпрос и считаме, че на този етап, българският интерес все още не е защитен и гарантиран.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на NovaNews, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В предаването “Офанзива“ той посочи някои особености на това предложение: "Излиза така, че България като страна членка, вместо да има подкрепата на своите партньори в Европейския съюз при предварителните преговори с Република Северна Македония, всъщност сме обект на натиск от Франция, Германия и други големи страни. Ние не приемаме такъв натиск, защото той не защитава българските интереси“, категоричен е социалистът и допълни, че не разглеждат това като победа,, защото става въпрос за стърчащ лист хартия, който не е одобрен от Северна Македония.

"В тази сложна обстановка ние сме длъжни да се отзовем на поканата на нашите партньори в досегашната коалиция, да изслушаме техните предложения“, заяви проф. Гечев във връзка с предстоящото връчване на мандати и продължи: "Най-важният критерий в този случай е каква би била ползата за България, домакинствата и бизнеса, ако се постигне споразумение за ново правителство и респективно какви биха били негативните резултати, ако не се състави. От БСП считаме, че трябва да направим всичко възможно да се състави такова правителство, тъй като служебно правителство няма да може да се справи с предизвикателствата. Най-малкото няма да може да придвижи тези 22 закона, които трябва да бъдат променени, за да влезем в Програмата по “Зелената сделка“ и Програмата за устойчивост, която е над 13 млрд.“, обясни депутатът от левицата.

Социалистът потвърди позицията на БСП по отношение на “Газпром“, която е много ясна и допълни: "Ние не разглеждаме “Газпром“ и Русия като враг на България, трябва да разглеждаме и САЩ и Русия като конкуренти. Нека се конкурират и с Азербайджан, нека се доставя газ и от други източници, ние сме против смяната на един монопол с друг“, обясни той. По думите му левицата подкрепя да има диверсификация, но не разбира защо българите трябва да плащат цената на геополитическите игри на водещите сили в Европа и НАТО.

Във връзка с интервюто на премиера Петков за вестник “Гардиън“ Румен Гечев обясни, че там става дума за износ към Полша, а не към Украйна. "Така че към момента г-жа Нинова не е подвела никого и България не е изнасяла оръжия за Украйна. А дали останалите страни изнасят за Украйна, това е въпрос, който по международното право и съгласно договорите, България не носи отговорност“, каза още той.

Според социалиста има напрежение между президентската институция и БСП. "Това са разминавания, които са свързани с поведението на служебните кабинети например. Все пак виждаме, че има напрежение и между премиера и президента. Г-н Радев дължи политическата си кариера на БСП и ние имаме някои претенции“, заяви той и даде за пример решението на Румен Радев да изведе на политическия терен Кирил Петков. "Ние работим добре с тях, но имаме много сериозни различия в външнополитическото поведение на България. Съобразяваме се с партньорите си, но никога не спестяваме и изразяваме ясно и категорично нашата позиция. Така че е в интерес на България институциите да работят в синхрон“, посочи проф. Гечев и допълни, че БСП ще защити своя интерес, а обществото отчита поведението на левицата, което внася спокойствие и разум в коалицията.

Гечев обясни, че е право на президента да избере на кого ще връчи третия мандат, но би било логично това да е БСП.

На предстоящия Национален съвет на левицата социалистите ще обсъдят 2 точки – отчет на своите министри в управлението, както и при какви условия да се започнат преговори с “Продължаваме промяната“.

"Съставяне на бъдещо управление е в интерес на България“, категоричен е проф. Гечев и добави: "Обществото не иска нови избори, а такива няма и да доведат до съществени промени в структурата на парламента. И най-важното – сега влизаме в един много опасен период, есенно-зимния сезон. В цяла Европа се наблюдават задълбочаване на икономически кризи и енергийни дисбаланси. Още от утре трябва да започнем преговори, защото нямам дългосрочни договори за доставки на газ от 1 август тази година“, заяви той. По думите му БСП ще продължи да настоява преговорите с “Газпром“ да бъдат възобновени. "Ние защитаваме нашите принципи, защото те са в полза на България“, каза още той.

"Ние не се притесняваме от вътрешната опозиция, при демокрацията има такава“, заяви Румен Гечев и допълни: "Както виждате в момента вътрешната опозиция я няма никаква. Това е така, тъй като представителството на БСП в правителството се справя добре, БСП се приема добре и т.нар. опозиция я няма от много време в общественото пространство“, коментира той.

По думите на проф. Гечев в момента се прави всичко възможно да бъдат осигурени социалните плащания в актуализацията на бюджета. "Нараснала е кооперативната работа на другите партии, които до вчера бяха на други позиции, но при стриктна организация и извънредна работа, все още можем да хванем последния влак“, заключи социалистът.