В своето заседание от 21 юни 2022 г., Светият Синод на Българската православна църква , във връзка с решението си от 13.04.2022 г. за ръкополагане в епископски сан на Негово високопреподобие архимандрит Макарий извърши наречението на Негово високопреподобие архимандрит Макарий, брат на Рилската света обител, за Главиницки епископ.

Св. Синод реши епископската хиротония да бъде извършена на 26 юни 2022 г., Неделята на Всички български светии, по време на архиерейска света Литургия, в Троянската св. обител "Успение на Пресвета Богородица" от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, чийто викарий ще бъде епископ Макарий, в съслужение с митрополити и епископи на Българската православна църква и гости архиереи.

Начало на Св. Литургия – 9:30 часа.

Архимандрит Макарий е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария при ректорството на Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на Българската православна църква продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 г. придобива бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. защитава успешно магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос.

От месец март 2007 г. е зачислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в монашески чин от Неврокопския митрополит Натанаил. Под мантия е воден от своя духовен старец и игумен на обителта – Адрианополски епископ Евлогий. На 23.03.2008 г., е ръкоположен за йеродякон от Дядо Евлогий. На 16.04.2011 г. – Лазарова събота, приема и свещенически сан. На 26 март 2017 г., по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в Рилската св. обител.

Млад и надежден клирик, на Светата ни Църква, но с богат опит, архимандрит Макарий ще бъде достойн нейн архиерей.

Никола Петков