На тази дата през 1977 г. кралят на рока Елвис Пресли (1935 - 1977) изнася в Индианополис последния концерт преди смъртта си. Той умира два месеца по-късно.

През 1975 г. министър - председателката на Индия Индира Ганди е обвинена от опозицията в подправяне на изборните резултати, благодарение на което е спечелила властта в страната.

На тази дата през 1977 г. Кралят на рока Елвис Пресли изнася в Индианополис последния концерт преди смъртта си.

На 26 юни 1945 г. Представители на 50 държави подписват в Сан Франциско хартата за създаване на ООН, влязла в сила на 24 октомври същата година. На тази дата през 1925 г. В Холивуд се състои премиерата на филма на Чарли Чаплин “Златна треска".


2016 г.

Боливия, Етиопия, Казахстан и Швеция се избират като нестандартни членове в Съвета за сигурност на ООН.

2016 г.

Провеждат се парламентарни избори в Испания.

2015 г.

При атентат на "Ислямска държава“ срещу шиитска джамия в Кувейт са убити 25 човека, а други 200 са ранени.

2015 г.

При стрелба от неизвестни лица в хотел в Тунис са загинали 27 човека, като сред убитите има граждани на Германия и на Великобритания.

2014 г.

Германия улеснява визовите процедури за украински евреи, поради учестените антисимитски прояви в Украйна. За 25 години в Германия се заселват 200 000 евреи.

2013 г.

В Монголия се провеждат президентски избори, на които е преизбран Елбегдорж Цахиагийн.

2013 г.

Министър-председателят на Австралия Джулия Гилард подава оставка, след като за нов председател на Либералната партия е избран бившият министър-председател Кевин Ръд.

2012 г.

Комитетът на сената на САЩ одобрява закон известен като "Списъкът на Магницки“, предвиждащ санкции за руски политици и чиновници нарушаващи правата на човека и имащи отношение към зверското убийство в ареста на руския адвокат Сергей Магницки обвинен в укриване на данъци.

2006 г.

Италианското правителство в качеството си на депозитар на основните договори на Европейския съюз приема ратифицирания от Австрия през 2005 г. Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

2012 г.

Град Стоктън в щата Калифорния банкрутира.

2000 г.

Ватикана обявила, че през 1981 г. подрастващите от португалския град Фатима получили видение от дева Мария, предсказало покушение над римския папа.

2000 г.

Официално е съобщено, че благодарение на съвместни усилия на учени от САЩ, Англия, Франция, Германия, Япония и Китай е завършено дешифрирането на 97 % от човешкия ДНК – код.

1995 г.

В Аддис-Абеба е стреляно по автомобила на президента на Египет Хосни Мубарак.

1988 г.

За първи път 26 юни се отбелязва като Международен ден за борба с наркоманията, по решение на Общото събрание на ООН от 1987 г.

1982 г.

Приключва посещението на гръцкият министър-председател Андреас Папандреу. Подписана е дългосрочна програма за развитие на икономическото сътрудничество.

Андреас Папандреу е гръцки политик. Основател и председател на Общогръцкото социологическо движение (ПАСОК). От 1981 г. е министър на отбраната на Гърция. Два пъти заема поста на министър председател в периодите - 1981-1989 г. и 1994-1996 г.

1977 г.

Кралят на рока Елвис Пресли (1935 - 1977) изнася в Индианополис последния концерт преди смъртта си. Той умира два месеца по-късно. Американският певец, китарист, киноактьор, наречен "крал на рока", е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи. Музикалната си кариера започва случайно: изпълнява непретенциозни песни, съчетаващи ритъм-енд-блус, кънтри-енд-уестърн и госпъл. През 1953 г. записва една от тези песни срещу 4 долара във фирмата "Сън Рекърдс" (продуцент Сам Филипс). На следващата година Сам Филипс го кани отново и той дебютира вече професионално с "Всичко е наред" (рокабили). Следват изяви в "Гранд Оул Опри" в Нешвил, през септември - по радиото, през март 1955 г.- по телевизията. През април същата година се среща с полк. Томас Паркър, който се заема с делата му, през май негови песни влизат в класациите за кънтри-енд-уестърн, а до края на 1955 г. "RCA" го откупува от "Сън Рекърдс". В началото на 1956 г. записва "Хотелът на разбитите сърца", на 28 януари 1956 г. се представя по националната телевизия. След появата на "битълсманията" почти престава да концертира, а песните му звучат само във филми. В първия си филм "Обичай ме нежно", Пресли се снима през 1956 г. През 1969 г. се завръща отново на сцената, като се утвърждава с участието си в шоупрограмите на Лас Вегас. За международното му признание в началото на `70-те години допринася предаваният чрез спътник концерт от Хавайските острови (1973), който е гледан от над 2 милиарда зрители в 40 страни. Въпреки огромната си известност, Пресли няма изнесени концерти извън САЩ, като се изключат три участия в Канада през 1957 г. и едно импровизирана изява в Париж през 1959 г. Умира от сърдечен удар на 16 август 1977 г. в Мемфис, Тенеси, САЩ в луксозното си имение "Грейсланд", превърнато по-късно в музей.

1976 г.

В Торонто (Канада) е открито най-високото здание в света, към 1976 година Националната кула (553,34 м). Впоследствие рекордът е надминат през 2007 г. от Бурж Халифа в Дубай (828 метра) и през 2011 г. от строящата се кула Sky Tree в Токио с височина 634 метра.

1975 г.

Министър - председателката на Индия Индира Ганди е обвинена от опозицията в подправяне на изборните резултати, благодарение на което е спечелила властта в страната.

Индира Ганди е индийска общественичка и държавник. Дъщеря на Джавахарлал Неру. Получава образованието си в Швейцария, Англия и Индия. Член е на партията Индийски национален конгрес и един от лидерите й от 1938 г. Участничка е в национално-освободителното движение. От 1964 г. заема различни министерски постове. Индира Ганди е министър-председател на Индия в периода 1967-1977 г. и отново от 1980 до 1989 г. Става жертва на атентат, организиран от политическите й противници. Застреляна е от нейн охранител в Делхи.

1968 г.

САЩ връща правата върху островите Ио Джима и Бонин на Япония. Островите са разположени в западната част на Тихия океан, в архипелага Вулканови острови на 1200 км югоизточно от Токио. Ио Джима е под контрола на Япония до 1945 г., когато преминава под контрола на САЩ. Островът става сцена на военни действия между японски и американски войски по време на Втората световна война. Убити са около 21 хиляди японски войници, а пленените са около 1000. Жертвите от американска страна наброяват 28 хиляди души. Островът е от изключително значение заради стратегическото си разположение.

1960 г.

Британска Сомалия получава независимост. Създава се Сомалийската Демократична Република от две бивши колонии: Британска и Италианска Сомалия. Първият президент на републиката става Аден Абдула Осман Даар. На 18 май 1991 г. британската част на Сомалия се отделя, но това остава без признание от международната общност.

1960 г.

Провъзгласена е независимостта на Мадагаскар. Денят е обявен за национален празник на републиката.

1959 г.

Официално е открит водният канал Сейнт Лорънс Сийуей, който свързва Монреал, Канада и Огденсбург, Ню Йорк. На официалната церемония присъстват кралица Елизабет и президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер. Идеята за такъв канал датира от края на деветнадесети век. На 13 май 1954 г. е подписан актът “Уайли-Дендър Сийуей" и така водният път става реалност. Каналът е с дължина 114 мили и се намира в река Сейнт Лорънс. Дава възможност на големи кораби и танкери да достигнат от Атлантическия океан до Дулът, Минесота, и големите езера. Съоръжението спестява разходите по превоза на стоки от Средния запад.

1949 г.

В Белгия се провеждат първите парламентарни избори, в които право на глас получават и жените. Комунистите напускат коалиционното правителство, което вече не може да функционира. Християнсоциалистите сформират нова коалиция, която прави серия от икономически реформи, основава централен икономически съвет, както и съвет по управление.

1945 г.

Представители на 50 държави подписват в Сан Франциско хартата за създаване на ООН, влязла в сила на 24 октомври с.г.

Организация на обединените нации (ООН, UN) е създадена по инициатива на участниците в антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война. Учредители на ООН са 50 държави. Приетият Устав влиза в сила на 24 октомври 1945 г. Този ден е обявен за международен ден на ООН. Седалището на ООН е Ню Йорк. ООН има центрове във Виена и Женева. Целите на ООН, записани в Устава са: поддържане на международния мир и сигурност, предотвратяване и премахване на заплахите за мира и прекратяване на агресивните актове, уреждане или разрешаване с мирни средства на международни спорове или ситуации, които могат да доведат до нарушаване на мира, развиване на дружеските отношения между нациите чрез уважаване принципа на равноправието и самоопределянето на народите, осъществяване на сътрудничество при разрешаване на международни проблеми от икономически, социален, културен и хуманитарен характер; уважаване правата на човека и основните свободи за всички без разлика на раса, пол, език и религия; осъществяване на централизация чрез съгласуване действията на държавите, насочени към достигане на тези цели. Главни органи: Общо събрание, Съвет за сигурност на ООН, Икономически и социален съвет, Съвет за попечителство на ООН, Международен съд на ООН и Секретариат.

България е член на ООН от 14 декември 1955 г. Швейцария е член от 2002 г. България е била три пъти непостоянен чл. на Съвета за сигурност на ООН (1966 г., 1986 г. - 1987 г., 2002 г. - 2003 г.); председател на Съвета за сигурност през септември 2002 г.

1941 г.

Финландия се включва във Втората световна война на страната на Германия срещу Съветския съюз. Преди това Финско-Руската война от 1939 до 1940 г. е резултат от искането на Съветския съюз да бъде демилитаризирана линията Манерхайм (укрепления по продължение на провлака Карелиа), отдаване под наем на морската база Ханко и отстъпване на редица острови във Финския залив. В замяна Русия предлага области без стойност по източната граница на Финландия. Резултатът от конфликта е капитулацията на Финландия и отстъпване пред исканията на руснаците. През юни 1941 г. военните действия между двете страни са подновени.

1925 г.

В Холивуд се състои премиерата на филма на Чарли Чаплин “Златна треска".

Чарли Чаплин (Чарлз Спенсър) е английски актьор, сценарист, режисьор, продуцент и композитор от английски произход. Роден е на 16 април 1889 г. Израства в Лондон в семейство на артисти от мюзикхола. От 1898 г. пее и танцува на сцената. От 1907 г. е в трупата на Фред Карно, където усъвършенства майсторството на акробатиката, пантомимата, клоунската техника и неподражаемия си актьорски талант. При гостуването на Карно в САЩ (1913 г.) подписва договор с “Кийстоун" и започва да се снима под ръководството на Макс Сенет, дебютирайки в “Да си изкараш хляба" (1914 г.). Постепенно изгражда образа на своя персонаж - този на джентълмена - скитник с големи обувки, кърпено сако, бастунче, мустачки и благородно сърце за изпадналите в беда. През 1914 г. се снима в 34 филма, (от които около половината поставя по свой сценарий), придобива голяма популярност и получава творческа независимост. В периода 1915 г. - 1916 г. работи за “Есеней", а през 1916 г. - 1917 г. - за фирмата “Мючуъл", създавайки свои пълноценни авторски филми. Някои от филмите, в които участва Чарли Чаплин са: “Завербуваният" (1915 г.), “Полиция" (1916 г.), “Спокойната улица" (1917 г.), “Имигрантът" (1917 г.). Работейки за фирмата “Фърст Нешънъл" (1918 г. - 1923 г.) В тези свои филми Чарли Чаплин защитава концепцията си за трагикомедията, която става основно качество и принос за изкуството и образите му. През 1923 г. създава своя фирма - “Чарлс Чаплин филм корпорейшън". От 1923 г. започва да снима авторски пълнометражни филми Умира в Лондон на 25 декември 1977 г.

1904 г.

Финландия се включва във Втората световна война на страната на Германия и срещу Русия.

1906 г.

В Льо Ман, Франция се провежда първото в света автомобилно състезание.

1857 г.

Извършено е клане в Канпур, Индия. Водач на индийските батальони срещу англичаните е Нана Сахиб. Той изпраща известие на английския водач Сър Хю Уийлър, като го предупреждава за атаката и му гарантира безопасно преминаване през Канпур. В последствие Сахиб нарушава уговорката и напада Уийлър, който по-късно се предава и е убит.

1843 г.

Хонг Конг е обявен за Британска кралска колония, като неин пръв губернатор се нарича Сър Хенри Потингер. Сложено е началото на първите 100 години английско управление.

1498 г.

Изобретена е първата четка за зъби.

1483 г.

Регентът и чичо на непълнолетния монарх на Англия Едуард Пети, Ричард Глостерски извършва преврат и се провъзгласява за крал на Англия под името Ричард Трети. Съдбата на дванадесетгодишния Едуард и по-малкия му брат остава неизвестна. В творчеството си Шекспир споменава за тяхната насилствена смърт чрез удушване.

На тази дата са родени:

1927 г.

Роден е Владимир Яковлевич Мотил - руски режисьор. През 1948 г. завършва Свердловския театрален институт, а през 1957 г. Уралския институт. В периода 1948 г. - 1957 г. е театрален режисьор в Урал, Сибир и в Свердловската киностудия. През 1963 г. дебютира в Таджикистан с филма “Децата на Памир". Привличат го фолклорните мотиви и класическите динамични и приключенски сюжети с романтичен оттенък: “Женя, Женичка и Катюша" (1967 г.), “Бялото слънце на пустинята" (1970 г.), “Звезда на пленителното щастие" (1975 г.), “Лес" (1980 г.), “Да се разделим с добро" (1991 г.), “Несут меня кони" (1996 г.).

1925 г.

Роден е Павел Иванович Беляев - руски летец, космонавт. Участва във Втора Световна война на Източния фронт срещу Япония. През 1959 г. завършва Военновъздушната академия. Командир е на космическия кораб "Восход - 2", който е изведен в орбита на 18 март 1965 г. За 26 часа в Космоса извършва 17 обиколки около Земята, като изминава повече от 720 000 км. Умира на 10 януари 1970 г. в Москва.

1898 г.

Роден е Вили Месершмит, германски авиоинженер (1898 - 1978). Самолетите, носещи неговото име, играят главна роля в германската авиация по време на Втората световна война.

1892 г.

Родена е Пърл Бък - американска писателка, лауреат на Нобелова награда за литература за 1938 г. През 1929 г. публикува романа "Източен вятър, западен вятър", а през 1931 г. - романа "Земя", посветен на китайското село. Темата за Китай неизменно присъства в творчеството й. Такава е тематиката на творбите "Синове" (1932 г.), "Майка" (1934 г.). През 50 - те години създава социално - битови и "семейни" романи, чиито сюжети са почерпени от съвременния и американският живот (под псевд. И. Седж): "Призови утрото" (1959 г.) и др. Занимава се активно с публицистика. Умира на 6 март 1973 г. в Данби, Върмонт.

1877 г.

Роден е Ян Фрицевич Фабрициус - руски военачалник. През 1916 г. той постъпва в армията, воюва на Западният фронт като старши подофицер (сержант) в Първи латишки стрелкови полк. След Октомврийската революция застава на страната на болшевиките. В периода 1918 г. - 1919 г. е комисар на Латвийските болшевишки войски. Участва в Гражданската война като командир на бригада; включва се в потушаването на Кронщадския метеж (1921 г.), насочен срещу терора и насилието на болшевишката власт срещу селяните и демократичните сили в руското общество. След Гражданската война е командир на дивизия, корпус и помощник - командващ на Кавказката армия. Загива при авиационна катастрофа на 24 август 1929 г., около Сочи.

1866 г.

Роден е Джордж Молино - лорд Карнарван (1866 - 1923). Заедно с археолога Хауърд Картър е ръководител на английската експедиция, която през 1922 година открива в Египет гробницата на Тутанкамон. Загадъчната му смърт през 1923 година подхранва слуховете за "проклятието на фараона".

1824 г.

Роден е английският физик Уйлям, лорд Келвин Томсън. Той е един от основателите на термодинамиката и кинетичната теория на газовете, член е на Лондонското кралско дружество (от 1851 г., през 1890 г. - 1895 г. е президент на дружеството). Завършва университетите в Глазгоу и Кеймбридж (1843 г. - 1845 г.). Работи в Париж при А. В. Реньо (1845 г. - 1846 г.). В периода 1846 г. - 1899 г. е професор в университета в Глазгоу. През 1892 г. е удостоен с титлата лорд Келвин за големи научни заслуги. Публикува изследвания по физика още като студент. През 1845 г. разработва електрически метод за получаване на изображения, а след това под влиянието на Дж. П. Джаул се занимава с фундаментални проблеми на топлинната теория, предлага абсолютната температурна скала (1848 г.), формулира втория принцип на термодинамиката (1851 г.) и въвежда понятието “разсейване на енергията". Изказва хипотезата за “топлинната смърт" на Вселената. През 1851 г. открива изменението на електрическото съпротивление на феромагнетиците при тяхното намагнитване (ефект на Томсън). В периода 1853 г. - 1854 г. заедно с Джаул открива ефекта на охлаждане на газове при тяхното адиабатично разширяване (ефект на Джаул - Томсън). През 1856 г. предсказва явлението пренасяне на топлина чрез електрически ток. Във връзка с проблема за осъществяване на телеграфна връзка по трансатлантически кабел създава теорията за електромагнитните колебания. Разработва различни въпроси от хидродинамиката, астрофизиката, геофизиката и т. н. Автор е на теорията за вихровото движение, въвежда теоремата за запазване на циркулацията в идеална течност. Конструира електроизмервателни уреди и усъвършенства редица мореплавателни инструменти. Умира на 17 декември 1907 г. в Ларгс, близо до Глазгоу. Погребан е в Лондон.

На тази дата умират:

1970 г.

Умира Михаил Михайлович Шемякин - руски химик органик, академик (1958 г.). Роден е на 26 юли 1908 г. в Москва. Той е Член на Германската академия на естествоизпитателите “Леополдина" (1968 г.) , Френското химическо дружество (1958 г.) , Европейският. комитет по химия на пептидите (1958 г.). Завършва Московския университет през 1930 г. Работи в Научноизследователския институт за органични полупродукти и оцветители в периода 1930 г. - 1935 г., във Всесъюзния институт за експериментална медицина в годините между 1935 г. - 1945 г., в Института по биологична и медицинска химия към АН на СССР (1945 г. - 1961 г.) , в Института по органична химия (1957 г. - 1960 г.) , в Института по химия на природните съединения (1959 г. – 1970 г., където е директор; днешен Институт по биоорганична химия “М. М. Шемякин"). Изследванията и научните му трудове са в областта на теоретичната и органичната химия и химията на природните съединения. Заедно с А. Е. Браунщайн разработва общата теория на действието на пиридоксалевите ферменти (1952 г.) , синтезира антибиотика тетрациклин.

1856 г.

Умира Макс Щирнер (псевдоним на Каспар Шмид) - германски философ - младохегелианец, идеолог на анархизма. Роден е на 25 октомври 1806 г., Байройт. В книгата си “Единственият и неговата собственост" (1845 г.) се опитва да прокара последователно гледната точка на солипсизма в антропологията, етиката и правото. Изходен теоретичен пункт на неговия светоглед се явява тезисът за самосъзнанието като творческа сила на историята. Понятията “човек", “право", “морал" се трактуват от Щирнер като “призраци", отчуждени форми на индивидуалното съзнание. Отричайки всякакви норми на поведение, утвърждава, че първоизточници на правото и морала са силата и могъществото на отделната личност. “Човекът" е длъжен да търси не социалната, а “своята" собствена свобода. В основата на възгледите на Щирнер лежат нихилизмът и анархизмът, които през 40 - те и 50 - те години на XIX в. имат определен успех сред интелигенцията и оказват влияние върху М. А. Бакунин, Ф. Ницше и др.

1754 г.

Умира Луи Каравак - френски живописец. Той е роден през 1684 г. в Марсилия и е гасконец по рождение, като принадлежи към династията Каравак, чиято дейност е свързана с украса на кораби, а по-късно на галерии. Луи започва дейността си в Марсилия. През 1715 г. постъпва на служба в царския двор в Париж като живописец. През 1716 г. е извикан в Русия от Петър Велики. Каравак създава няколко портрета на императора ( на снимката) , Екатерина Първа, Елисавета Петровна и др. С бароковия си и рококо стил неговите батални сцени оказват влияние върху руския портрет от средата на 18-ти век.

1541 г.

Завоевателят на Перу Франсиско Писаро, испански конкистадор, е убит от свои бивши офицери. Участва в експедициите на А. Охеда по бреговете на Южна Америка (1509 г.) , в завладяването на Панама (1510 г.) и Перу (1532 г. – 1536 г., територия на инките). Използва междуособните войни сред индианците и разграбва и унищожава тяхната държава Тахуантинсую. През 1535 г. основава гр. Лима. Потушава жестоко въстанието на инките (1535 г. - 1537 г.) . Убит е в борбата за власт и разпределяне на плячката.

363 г.

Убит е римският император Юлиан, наричан от християнската историография Юлиан Апостат (Отстъпник). Управлява Римската империя от 360 до 363 година. При възкачването си на престола прекратява преследванията на езичниците и разрушаването на храмовете им. В Едикт за толерантността от 362 година разпорежда да бъдат отворени отново езическите храмове. Предприема действия срещу християнските свещеници и църкви, които нарича "костници", заради съхраняваните в тях свети мощи. Нарича Исус Христос "Галилееца", като отрича божествената му същност. Получава прозвището Отстъпник, заради отричането от християнството и връщането към езичеството.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.