Череша с диаметър 36 милиметра е най-едрата тази година на Празника на черешата в Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Читалище "Христо Ботев“ от село Пиперков чифлик и читалище "Просвета“ от село Граница спечелиха наградата за най-едра череша на 15-ото издание “Празник на черешата 2022". Журито беше в състав професор д-р Илияна Кришкова, Евгени Серафимов, Виолет Вьорлер и Любляна Начева.

За най-атрактивно вешало беше определено това на читалище "Христо Ботев“ от село Пиперков чифлик. На второ място се нареди ДПЛФУ "Ильо Войвода“. Първо място в категорията за най-оригинално пано беше присъдено на читалище "Славчо Темкин“ от село Драговищица, а второто място зае читалище "Спасовица“ от село Николичевци. За най-красив черешов щанд беше определен този на читалище "Пробуда“ – село Копиловци. Второто място зае читалище "Отец Паисий“ от село Багренци. На трето място беше поставен щандът на читалище "Съгласие“ от село Жабокрът .

Кулминацията на днешния ден от "Празника на черешата“ е от 21.00 часа на площад "Велбъжд“ , когато всички гости и жители на града ще имат възможността да се насладят на концерт на "Фондацията“. На 26 юни от 10.30 ще стартират кулинарната надпревара "Череши в кухнята“ и кулинарни демонстрации, с гост- водещ Драгомир Драганов, както и състезателни игри с череши.

Венцеслав ИЛЧЕВ