Музиканти, танцьори и артисти от 36 националности ще покажат своето изкуство на сцените на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Един от първите музикални фестивали в Европа и първи в България, “Варненско лято" открива своето издание 2022 в 96-ата година от своето създаване на сцената на Държавна опера Варна на 25 юни от 20 ч.

На пресконференция в пресклуба на БТА във Варна организаторите представиха богатия и пъстър афиш на тазгодишното издание – камерни концерти, научен симпозиум с концерти, опера, балет, барок, изложби и брейк спектакъл. Всички събития ще носят едно послание – за мир.

"Всички артисти сме носители на посланието за мир“, казва проф. Марио Хосен – световно признат виртуоз на цигулката и музикален директор на фестивала. Още първият концерт - откриването ще носи знака на общото творческо съзидание. По традиция в началото ще прозвучи легендарната Българска рапсодия "Вардар“ на Панчо Владигеров, този път – под палката на маестро Микола Дядюра – главен диригент на Националната опера на Украйна. Като солисти ще излязат самият Марио Хосен, Флориан Крумпьок – пианист от Австрия, цигуларят Донг Сук Канг от Република Корея и виолончелистката Лилия Байрова-Шулц – също музиканти със световно признание.

Благодарение на контактите и авторитета на Марио Хосен във Варна за каузата на "Варненско лято“ пристигна отново принц Виктор фон Изенбург от Германия. Младият аристократ и уважаван меценат е възхитен от класата на фестивала и атмосферата на Варна и определя съчетанието на двете като "неразкрито съкровище“. Във Варна Фон Изенбург е довел влиятелни личности от 9 държави, които да се запознаят с възможностите на града като силна точка за културен туризъм.

Един от основните участници и партньори на фестивала е и ТМПЦ-Варна, чийто директор Даниела Димова сподели пред медиите кои ще бъдат трите премиери, копродукции на фестивала и ТМПЦ-Варна. На сцената на Летния театър ще бъдат представени операта "Дама пика“ от Чайковски, концертно изпълнение на операта "Отело“ от Верди и балетът "Либертанго“. В тях ще блеснат артисти със световно признание като диригента Павел Балев, сопраното Красимира Стоянова, баритонът Владимир Стоянов, тенорът Милен Божков, хореографът Сабрина Боско.

"Има три важни акценти във "Варненско лято“. Първият е, че това е многожанров синкретичен фестивал, който със своите 7 модула представя музика от различни жанрове и стилове – каза пред журналисти Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна: "Подчертавам, че това продължава да е български фестивал от началото, поставено от Панчо Владигеров, до днес. Ще се срещнем с изкуството на европейски музиканти, които изпълняват български творби и на много българи, които творят по света. Още един акцент е, че творческият екип, който прави фестивала, търси нови форми и начини за утвърждаването му като европейско и световно събитие“.

“Община Варна подкрепя Международния музикален фестивал "Варненско лято“ още от създаването му през 1926 г. и ще продължава да го подкрепя" - посочи директорът на дирекция “Култура и духовно развитие" в Община Варна Антония Йовчева.

Грандиозен концерт, посветен на мира, ще събере на 29 юни на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център артисти от различни музикални култури и религии с послания за добруване на всички хора по земята. Началото е в 19:30. Фестивалният симфоничен оркестър на този концерт ще бъде съставен от музиканти от 16 страни и представители на водещи български симфонични оркестри. Двама диригенти ще ги водят - маестро Жин Ванг и маестро Александър Гордън. Солисти са Шмуел Барзилай – главен кантор на еврейската общност във Виена, Антон Никулеску – виолончело, и Жулиде Ялчин - цигулка. Уникално ще е типично фестивалното съчетание на водещи оркестранти от България, Украйна, Румъния, Австрия, Словакия, Сърбия, Турция, Македония, Испания, Финландия, Молдова, Франция, Италия, Латвия, Литва, Израел, Великобритания и Китай, които в обединено послание ще свирят на "Варненско лято". Ще прозвучат симфонични творби и аранжименти на източноправославна, будистка и еврейска тематика от композиторите Веселин Стоянов, Макс Брух, Жин Ванг, Роксана Пануфник. В изпълнение на Жулиде Ялчин меломаните ще чуят и популярната българска пиеса "Севдана" от Георги Златев-Черкин. Ще бъде включена и нова творба от известният украински композитор Александър Родин, със световна премиера на ММФ "Варненско лято“.

Издание 2022 на ММФ “Варненско лято" ще се проведе на сцените на Градската художествена галерия, Фестивалния и конгресен център, Летния театър, Аулата на Икономическия университет, Националното училище по изкуства "Добри Христов“ - Варна. Фестивалът ще продължи чак до есента в своите традиционни модули - Симфонична и камерна музика, Международен симпозиум, Музикална лаборатория, Кросоувър, “Интермецо" - съвместната програма с Международния театрален фестивал, Опера и балет в Летния театър, Ренесансова и барокова музика, Лятна академия и “Варненско лято за деца".