Руските окупационни власти в южната украинска Херсонска област съобщиха, че техен представител е бил убит при атентат днес, предаде Франс прес.

"Това беше нападение, насочено срещу сътрудник на цивилната и военна администрация, при която (той) бе убит", каза представител на окупационните власти, цитиран от ТАСС.

Жертвата е Дмитрий Савлученко, който отговарял за въпросите на спорта и младежта в Херсонска област. Той загинал при експлозия на автомобила си.

ТАСС съобщи за два обгорели автомобила в двора на четириетажна жилищна сграда в град Херсон, където станала експлозията, и че прозорците на зданието са изпочупени.

Съветник на украинския губернатор на Херсонска област написа в украинската социална мрежа "Суспилне", че това покушение е "успешно дело на партизани", насочвани от украинските въоръжени сили.

Според източник на ТАСС взривното устройство с 200-300 грама тротилов еквивалент е било поставено под седалката на шофьора. А по думите на ръководителя на окупационната администрация в Херсонска област Владимир Салдо нивото на терористичната заплаха в региона "остава високо, дори много високо".

През първите седмици след като руските въоръжени сили превзеха Херсонска област още в началото на инвазията, там имаше протести, но те бяха потушени, отбелязва Ройтерс. Оттогава от украинския регион постъпват непроверени сведения за партизански акции срещу назначените от Русия окупационни власти.

На 18 юни украински медии писаха, че при бомбен атентат е бил ранен директор на местен затвор, присъединил се към окупаторите. Два дни по-късно украинската армия съобщи, че двама руски войници са били убити и един - ранен, след като въоръжен мъж открил огън срещу крайбрежно кафене в Херсон, припомня Ройтерс.



Още в първите дни на нахлуването си в Украйна руските въоръжени сили превзеха райони в южната част на страната, включително Херсонска област, отбелязва Франс прес.

Превод и редакция: БТА