"Учи с Хелфи“ е представена доста атрактивно и подходящо за възрастовата група 1-4 клас и детските градини, има голям интерес. Това каза Невелина Стойнева, главен специалист "Управление на планирането и проектна дейност“ в столичната организация на БЧК, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за края на кампанията "Учи с Фелфи“ за деца в детски градини и деца от 1-4 клас. "Това е програма на Австрийския червен кръст, която цели повишаване на подготовката на децата, тя е с цел превенция при дадени наранявания и оказване на първа долекарска помощ при елементарни инциденти. Фелфи е едно духче, което помага и в неговата раница има всичко необходимо за оказване на помощ и ще покаже на детето как да превърже. Детето може да бъде и ужилено, и ухапано от оса – Хелфи ще помогне“, обясни Стойнева. Тя отбеляза, че програмата съдържа 12 модула и е подходяща за децата в детските градини, но и между 1 и 4 клас.

"Всяко едно дете би могло да се включи, да разгледа какво съдържа раницата на Фелфи. А отделната теми са представени чрез различни игри, рисуване, въпроси, разиграват се ролеви ситуации. Децата от детските градини са изключително добра база не само за работа, но и за емоции, тъй като са много откровени и чисти. Именно чрез тях ние успяваме да подобрим нашето изпълнение и всеки път да бъдем по-полезни“, поясни тя.

"Програмата е прекрасна, от около 4 години я провеждаме от столичната организация като обхващаме всякакви теми – от ухапване от куче и ужилване от оса, през фрактури, изгаряния до измръзвания. Обучава се с цел превенция, но и ако се случи, как да се реагира, за да не се стигне до усложнения“, обясни Виктор Цветанов, който е доброволец и координатор по програмата за София.

Той припомни, че кампанията в цялата страна започна на 1 юни, но продължава до края на юни. "За столичната организация на БЧК обхванахме 8 детски градини и Регионалния исторически музей, благодарение на който успяхме да проведем доста лекции. Само преди кампанията успяхме да обучим 25 нови доброволци, които активно се включваха и водиха общо 35 лекции в рамките на този месец“, каза още Виктор Цветанов.