Пеликанът е благодатен вид и усилията за неговото опазване понякога дават много лесно видим резултат, какъвто е случаят с новите колонии. Това каза Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие“ в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Тя уточни, че в България имаме два вида пеликани – розов и къдроглав. "И двата са едни от най-едрите европейски птици, забележителни по своите размери. Когато си разперят крилата, големината им е около 3 м, така общо взето са с човешки бой, когато са изправени. Наистина са много забележителните“, заяви тя.

Ценова уточни, че в също така са много уязвими. "Това е вид, който много силно се повлиява от човешката дейност. Много страда от безпокойство, бракониерство, от различни препятствия, които срещат летейки, мигрирайки или просто извършвайки кратки преходи за храна“, обясни тя. И подчерта, че имат нужда от специално внимание и от грижи както за тях самите, така и за местата, които обитават.

"Само допреди няколко години единственото място, където гнездиха в България, беше резервата "Сребърна“ и това беше най-известното място за пеликани. Но благодарение на усилията на колегите от Българското дружество за защита на птиците, природен парк "Персина“, успяха в последните няколко години да се появят нови колонии по Дунава, и край Белене на остров Персин, и край Тутракан има нова колония“, допълни Радостина Ценова.

Според нея пеликанът е много благодатен вид и усилията за неговото опазване понякога дават много лесно видим резултат, какъвто е случаят с тези нови колонии.

Милосава АНГЕЛОВА