Вотът на недоверие създаде политическа неустойчивост, която заплашва възможността да се обърне кормилото в една или друга посока, в този смисъл да се управлява държавния кораб в условията на тежка буря, на ураган, който се задава и вече се усеща. Това каза социологът Кольо Колев в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той заяви, че е потресен заради част от дебатите в парламента преди вота. "Създават усещане за едни хора, които не знаят защо са там и какво точно искат да направят“, заяви социологът.

А за последствията от падането на правителството, в резултат на първия успешен вота на недоверие в демократичната история на страната, той коментира, че има много неща, за които трябва да се плашим, но проблемът с Република Северна Македония не е сред тях.

"Основното са икономическите проблеми, свързани с редица кризи – енергийна, инфлационна, такава, която заплашва да се превърне в глобална икономическа криза. Всичко това се струпа накуп и хората с основание имат право да се плашат“, обясни Колев.

"Бюджетът, който е изключително важен точно в тези условия, бюджетът, от който зависи възможността да се подкрепят и крайно нуждаещите се, и да се даде глътка въздух примерно на бизнеса. Как се решава въпросът с енергоносителите, има ли решение въобще в тази посока? Сериозни опасения, които са задачи, които предстоят през малкото оставащо време на това Народно събрание. Аз определено, както и мнозина други, се опасяваме, че времето ще бъде използвано не в опит за решаването на тези проблеми, а за политически боричкания, с оглед на предстоящите избори“, изрази опасения социологът.

Милослава АНГЕЛОВА