Както оповестиха световни и български медии, земетресение с магнитуд 5.9 по Рихтер или 6.2 динамичен магнитуд удари убийствено източните афганистански провинции Пактика и Кост малко след полунощ преди ден-в сряда. Мохамад Амин Хузайфа – ръководител на отдела за информация и култура на провинция Пактика, заяви наскоро след земетресението “… вали и всички къщи са разрушени. Няма палатки и храна. Хората все още са в капан под развалините … Нуждаем се от незабавна помощ". Това заяви за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълго-годишен ръководи-тел на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Локализацията на земетръсния източник в сеизмологичните центрове на Европа и САЩ се отличава само с 10 км отместване на епицентъра в изток-запад направление при заложена една и съща дълбочина от 10 км. Оттук се подразбира, че земетръсният източник е плитко под земната повърхност и следователно разрушителният потенциал на въздействие следва да е голям – факт. В случая е добре да се отбележи отличното представяне на българските интерпретатори – в колективното решение на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център от участващи 911 регистрации много добре се вписват данните от 4 български пункта: Преселенци, Провадия, Пловдив и Крупник (средна отдалеченост от източника на сеизмични вълни около 3000 км).

Епицентралният район е беден и труднодостъпен селски район. Там хората не винаги разполагат с доходи, които осигуряват възможност да изградят подходящи жилища. Повечето от потвърдените жертви са в граничещата с Пакистан провинция Пактика (над 1500 убити и над 2000 ранени [wikipedia]), както и в провинции Хост и Нангархар също в източен Афганистан. Основна причина е ниската устойчивост на селските афганистански къщи (строителен материал: дърво, кал и др.под.) – хиляди къщи са превърнати в прах и развалини.

Източно от епицентралния район е северозападен Пакистан с провинция Кибер Пактунква – съобщава се за една човешка жертва и повредени две къщи. Националният сеизмологичен център на Пакистан докладва, че въздействие от земетресението е усетено в Исламабад – столица на Пакистан и Пешавар – административен център на пакистанска провинция; няма сведение за опасни повреди и човешки жертви. Обратно на цитираната информация, вестник Dawn докладва за 30 племенни жертви. Друг източник съобщава, че свлачище затрупва село, като засяга 600 жители в Северен Вазиристан – в резултат още 10 жертви и 25 ранени. Слаби усещания се съобщават от северозападна Индия и Иран.

За съжаление, след превземане на властта в Афганистан от талибаните през 2021 икономическата мощ е опустошена, поразени са елементи на инфраструктурата. На местно ниво също е трудно да се разчита на помощ, поради значителни кадрови съкращения, включително на медицински кадри. CNN съобщава, че тази сутрин (четвъртък) 400 ранени афганци са откликнали на покана от Пакистан за медицинско съдействие.

Основни неблагоприятни условия в района на епицентъра са:

- Застрояване с нискокачествени материали на ниско строително ниво – висока уязвимост на сгради и съоръжения;

- Свлачищни явления;

- Обилен дъжд и силни ветрове – оводняване на грунта, в който е ситуирана атакуваната сграда – увеличена податливост на сградния фонд на външно въздействие; затруднени спасителни действия;

- Лошо състояние на инфраструктурата, поради дългогодишни войни – затруднени контакти;

- Икономическа и гладна криза;

- Сумарен резултат от актуални бедствия - в пресата (проект ECHO) се съобщава: “… През последните няколко дни широко разпространените внезапни наводнения, предизвикани от обилни валежи, засегнаха осем провинции в Афганистан, което доведе до най-малко 11 смъртни случая, 50 ранени и 500 разрушени къщи."