Смята, че България очаква добър туристически сезон 2022 г. Това каза Евелина Пулева, туроператор и член на Бургаската регионална туристическа камара, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Към момента съвсем уверено мога да кажа, че по данни, които получаваме от всички колеги, включително и по мои, ни очаква един успешен сезон, ако разбира се нещо не ни изненада“, заяви тя.

"Смея да твърдя, че в нашата област няма места за летния сезон. Научавам го от туристите съвсем в случайни разговори. (…) Не сме имали такъв наплив от толкова рано. Но нека да не забравяме, че все пак и България подаде ръка на Украйна и все още имаме много украински граждани, които са по частни квартири“, заяви тя.

Тази година по нашето море още от сега има и много чужденци, коментира Евелина Пулева. "В Слънчев бряг имаме англичани, ирландци, имаме много поляци. Тази година се очаква може би Полша да стане първи пазар, но ще видим резултатите накрая на сезона. Поляци наистина има много даже по цялото Черноморие, чехи. Има туристи от Израел и Германия“, коментира тя.

"След този застой, който имаше две години на английския пазар – ние се радваме на присъствието на английски и на скандинавски пазар, защото те отсъстваха много дълго време“, уточни тя.

Пулева добави, че туристите от Полша са много, но това не е изненада, заради работата в тази посока. "Полша се очакваше да си заеме достойно мястото при всички тези полети, които са пуснати. При тази добра работа и на нашето аташе в Полша, разбира се, очаквахме да има един добър резултат с тази страна. И той е налице. От няколко години, дори в пандемията, Полша се държи много добре.

По думите й от бранша очакват гостите от Чехия да се вдигнат с ръст за летния сезон. "Те са повече по Южното Черноморие, някъде в района на Приморско, Царево“, даде пример тя.

Милослава АНГЕЛОВА