Към днешна дата изглежда много по-вероятно да отидем на предсрочни парламентарни избори. Това каза политологът Иван Начев, ръководител на департамента "Политически науки" в Нов български университет (НБУ) и директор на училището за политика "Димитър Паница", в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за първия успешен вот на недоверие в модерната история на страната ни.

Основният въпрос, след падането на кабинета "Петков“, е какво правим до края на годината и през следващата. "Аз не виждам кой знае колко много възможности за съставяне на правителство в този парламент, тъй като едва ли "Има такъв народ“ отново ще иска да участва в тази коалиция. Даже да го направи, едва ли коалиционните й партньори ще имат такова голямо доверие“, обясни той.

Има проблем с диалогичността на "Продължаваме промяната“, с комуникацията й не само с коалиционните й партньори, а и с опозицията вътре в парламента, отбеляза директорът на училището за политика "Димитър Паница".

Според Начев към днешна дата изглежда много по-вероятно да отидем на предсрочни парламентарни избори. "Това ще забави редица процеси, не само парите от Европейския съюз, не само решаването на проблемите с енергийната криза, цените и прочие, и прочие, а изобщо цялостното икономическо развитие на България“, коментира той.

Иван Начев уточни, че стои и въпросът за отговорността на всички политически сили вътре в парламента. И прогнозира, че едно служебно правителство ще сдаде властта на редовно такова, но то ще бъде поставено в много тежка ситуация на фона на войната в Украйна, на икономическа и енергийна криза в Европа, но и на фона на това, че България е най-бедната икономика в Европейския съюз.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"