Съединените щати са спрели сделката за продажба на дронове MQ-1C Grey Eagle на Украйна поради опасения, че оборудването им може да попадне в ръцете на руски специалисти, предава Reuters.

"Възражението срещу износа на дроновете възникна от опасения, че радарът и оборудването за наблюдение върху тях могат да представляват риск за сигурността на Съединените щати, ако попаднат в руски ръце“, се казва в статията.

Сделката за продажба на четири дрона на стойност 10 милиона долара всеки беше одобрена от Белия дом, но сега се преразглежда в Пентагона, според източници на агенцията. Събеседниците на агенцията не дават точни срокове на вземането на окончателно решение.

Във вторник Politico, позовавайки се на двама американски официални лица, съобщи, че продажбата на Gray Eagle на Украйна се усложнява от трудности в обучението и логистичната подкрепа за дроновете.

Както се съобщаваше по-рано, САЩ планират да продадат четири MQ-1C Grey Eagles на Украйна. Дронът е дълбоко модернизирана версия на MQ-1B Predator от General Dynamics, може да остане във въздуха до 30 часа с четири управляеми ракети Hellfire или четири управляеми бомби Viper Strike за поразяване на наземни цели или осем зенитни ракети Stinger за противодействие на въздушните заплахи.

Превод и редакция: Иван Христов