Ден след ден Русия бомбардира неуморно Донбас с артилерия и въздушни удари, осъществявайки бавен, но стабилен напредък в превземането на индустриалното сърце на съседа си, пише Associated Press в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Тъй като конфликтът вече е четвърти месец, това е кампания с високи залози, която може да определи хода на цялата война.

Ако Русия надделее в битката за Донбас, това ще означава, че Украйна губи не само земя, но може би по-голямата част от най-боеспособните си военни сили, отваряйки пътя на Москва да завземе повече територия и да диктува условията си на Киев. Руски провал може да положи основите за украинска контраофанзива и вероятно да доведе до политически катаклизми за Кремъл.

След неуспешни ранни опити за превземане на Киев и втория по големина град Харков без подходящо планиране и координация, Русия насочи вниманието си към Донбас, регион с мини и фабрики, където подкрепяните от Москва сепаратисти се бият с украинските сили от 2014 г.

Поучавайки се от по-ранните си погрешни стъпки, Русия стъпва по-внимателно там, разчитайки на бомбардировки с по-дълъг обсег, за да отслаби украинската отбрана.

Изглежда, че това работи: по-добре оборудваните руски сили постигнаха успехи както в Луганския, така и в Донецкия регион, които съставляват Донбас, контролирайки над 95% от първия и около половината от втория.

Украйна губи между 100 и 200 войници на ден, каза съветникът на президента Михаил Подоляк пред "Би Би Си“, тъй като Русия "хвърли почти всичко неядрено на фронта“. По-рано президентът Владимир Зеленски определяше дневния брой на загиналите до 100.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников определи ситуацията на фронта като "изключително трудна“, използвайки препратка към древно божество на жертвоприношението, като каза: "Руският Моллох има много средства да поглъща човешки животи, за да задоволи своето имперско его“.

Когато войната вървеше зле за Русия, мнозина смятаха, че президентът Владимир Путин може да претендира за победа след някои успехи в Донбас и след това да излезе от конфликта, който сериозно порази икономиката и натовари нейните ресурси. Но Кремъл даде да се разбере, че очаква Украйна да признае всички печалби на Русия от началото на инвазията – нещо, което Киев изключи.

Руските сили контролират цялото крайбрежие на Азовско море, включително стратегическото пристанище Мариупол, цялата Херсонска област — ключова врата към Крим — и голяма част от Запорожкия регион, която може да подпомогне бъдещ пробив по-дълбоко в Украйна и малцина очакват, че Путин ще спре.

В четвъртък той направи паралели между украинския конфликт и войните от XVIII век с Швеция, водени от Петър Велики. Сега, както и в онези царски времена, "нашата съдба е да си връщаме и укрепваме" историческите руски земи, каза Путин. Москва отдавна смята Украйна за част от своята сфера на влияние.

За разлика от предишни провали на бойното поле, Русия изглежда използва по-консервативни тактики. Мнозина очакваха, че тя ще се опита да обгради украинските сили с масивно движение с клещи от север и юг, но вместо това използва серия от по-малки движения, за да принуди защитниците към отстъпление и да не разтегли прекомерно своите линии за снабдяване.

Кийр Джайлс, експерт по Русия в лондонския мозъчен тръст Chatham House, каза, че Русия "концентрира цялата си артилерия върху един участък от фронтовата линия, за да си пробие пътя напред, като изравнява всичко по пътя си“.

Западните официални лица все още хвалят способността на украинските сили да защитават страната си, които отвръщат яростно и по подобен начин разчитат на артилерия и отстъпват в някои участъци, като често започват контраатаки.

"Украйна следва политика на гъвкава отбрана, давайки земи там, където има смисъл да го прави, вместо да държи на всеки сантиметър от територията“, обяснява Джайлс.

Високопоставен западен служител, който говори пред AP при условие на анонимност, тъй като не е упълномощен да обсъжда чувствителния въпрос публично, разкри, че руската кампания "продължава да е затормозена дълбоко на всички“, отбелязвайки, че силите на руските сили им отнема "седмици, за да постигнат дори скромни тактически цели като превземане на отделни села“.

Миналия месец руснаците загубиха почти цял батальон при неуспешен опит да пресекат река Северски Донец и да създадат плацдарм. Стотици бяха убити, а десетки бронирани машини - унищожени.

"Има усещане за стратегическа импровизация или объркване“, каза служителят, прогнозирайки, че през лятото руските военни могат да достигнат "точка, в която вече не могат ефективно да генерират офанзивна бойна мощ“.

Русия има ясно предимство в артилерията в битката за Донбас, благодарение на по-големия брой тежки гаубици и ракетни установки и изобилие от боеприпаси. Украинците трябва да бъдат икономични в използването на артилерията си, като руснаците непрекъснато удрят техните линии за доставка.

Украйна започна да получава повече тежки оръжия от западните съюзници, които предоставиха десетки гаубици и сега планират да започнат да доставят системи за залпов огън.

Путин предупреди, че ако Западът даде на Киев ракети с по-голям обсег, които могат да достигат руска територия, Москва може да удари цели в Украйна, които е щадяла досега. Външният министър Сергей Лавров също каза, че Русия може да отговори, като завземе повече земя за буферна зонас срещу подобни оръжия.

По-ранните териториални придобивки на Москва на юг, включително Херсонска област и голяма част от съседната Запорожка област, накараха руските служители и техните местни назначенци да обмислят плановете за присъединяване на тези райони към Русия или за обявяването им за независими, като т.н. нар. "народни републики“ Донецк и Луганск.

Украински официални лица и западни анализатори изразиха загриженост, че Москва може да се опита да разгърне офанзивата си в гъсто населения и индустриализиран регион на Днепър (Днепропетровск) по-далеч на север, напредък, който потенциално може да разреже Украйна на две и да създаде нова заплаха за Киев.

"Руските цели в контекста на тази война се променят в зависимост от ситуацията на място“, посочва Елеонора Тафуро Амбросети, анализатор от базирания в Милано Италиански институт за международни политически изследвания. "Техните цели са достатъчно гъвкави, за да се адаптират към контекста на място“, отбелязва тя и прогнозира, че Русия може да се опита да навреди на икономиката на Украйна, като завземе цялото крайбрежие, за да отнеме достъпа на Киев до международно корабоплаване.

Висш руски генерал вече говори за планове за отрязване на Украйна от Черно море чрез превземане на регионите Николаев и Одеса чак до границата с Румъния, ход, който също би позволил на Москва да изгради сухопътен коридор към сепаратисткия регион на Молдова Приднестровието, където се намира огромна руска военна база.

Всички подобни амбиции зависят от успеха на Москва на изток. Поражението в Донбас би поставило Киев в несигурно положение, като новобранците няма да имат уменията на закалените в битки войници, които сега се бият на изток, а доставките на западни оръжия няма да са достатъчни, за да отблъснат потенциално по-дълбок руски натиск.

Украинските власти отхвърлиха тези страхове, като изразиха увереност, че военните могат да устоят, да спрат руския напредък и дори да предприемат контраатака.

"Планът на Украйна е ясен: Киев изтощава руската армия, опитвайки се да спечели време за повече доставки на западни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, с надеждата да започне ефективна контраофанзива“, казва анализаторът Николай Сунхуровски от Центъра Разумков, базиран в Киев мозъчен тръст.

Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от военновъздушните сили на САЩ, който беше върховен командир на НАТО от 2013 до 2016 г., предупреди срещу всяко прекратяване на огъня, което би консолидирало успехите на Русия в бойното поле.

"Това е като да отглеждаш 2-годишно дете“, каза той. "Ако позволите лошото поведение да остане, или още по-лошо, ако наградите лошото поведение, ще получите още лошо поведение".

Когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., отговорът на Вашингтон беше неадекватен, а когато Москва превзе Крим през 2014 г., "отговорът на Запада и Съединените щати на това беше недостатъчен за задачата“, добави Брийдлав.

Сега, когато Русия се върна за повече, Западът получава още един шанс да отговори. "Как ще завършим тази война, според мен ще реши дали ще видим повече от това в бъдеще“, добави той.