Мечо“ е важна книга за това как се ражда един български писател за деца. Това каза Яница Радева, редактор в Националната библиотекар "Св. св. Кирил и Методий“, дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод издание на фототипно номерирано издание на "Мечо“ на Ангел Каралийчев. То е по повод Деня на детето и 120-годишнината от рождението на писателя Ангел Каралийчев. "С тази кога той се заявява като писател. Освен това книгата е много рядко библиографско издание, тя много трудно би могла да бъде намерена от библиофилите в различните антиквариати“, заяви тя.

"Националната библиотека е подредила и две витрини с книги на Каралийчев – посетителите могат да ги видят. Това са първи издания на "Приказен свят“, "Жълтици“ и др. – все важни книги на Каралийчев. Те се илюстрирани от Илия Бешков, т.е. тяхната съвместна работа е продължила и след "Мечо“. Това е любопитно да се проследи“, обясни редакторът.

"Това са приказки с поука – такива, които биха могли да намерят отзвук и днес. Ние все още всички се омиляваме като се сетим за "Майчина сълза“, за болното лястовиче. Това са едни от ценните ни приказки. Ангел Каралийчев преработва и оригинални приказки, но повечето му са авторизирани“, добави Радева.

Според нея е важно завръщането към книгите и да поддържаме връзката родител-дете-книга. "Ако родителят не само изчита, но и доизмисля историята със своето дете, ако двамата съпреживяват историята – се създава допълнителен свят на интимност. Детето винаги ще си спомня времето с родителя, с гласа му, дори и като порасне. Чрез книгата връзката родител-дете става по-здрава. Детето така заобичва книгата още повече и няма да има това трудно привикване към четенето в 1 клас“, допълни Яница Радева.