Самолет на частна авиокомпания в Непал изчезна днес с 22 души на борда, съобщиха авиопревозвачът и правителството на страната, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Малкият самолет извършвал полет от туристическото градче Покхара, на около 20 километра северозападно от столицата Катманду, до планинското селище Джомсом – на около 80 километра в северозападна посока, казаха властите.

Самолетът е на авикомпания "Тара еър“, която използва главно канадски машини "Туин Отър“.

Полетът е трябвало да трае 15 минути. Контактът с екипажа е бил изгубен малко след излитането.

Представителят на местната полиция Рамеш Тапа каза, че е започнала операция по издирване.

На борда е имало трима членове на екипажа и 19 пасажери. По информация на в. "Хималаян таймс“ със самолета са пътували 13 непалци, четирима индийци, двама германци, предаде ТАСС.

В района от няколко дни вали, но полетите са се извършвали по разписание. Самолетите, които летят по този маршрут, преминават между планински вериги и се приземяват в долина, уточнява АП.

Районът е популярен среда чуждестранни пешеходни туристи, които се движат по планинските пътеки, както и за поклонници от Индия и Непал, които посещават почитания храм Муктинат.

Непал, където се намира най-високата планина в света, има рекорден брой инциденти в обширната вътрешна мрежа за въздушен транспорт, тъй като атмосферните условия се променят рязко, а пистите са труднодостъпни планински местности.

Превод и редакция: БТА