Деветото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа“ беше открито тази вечер под бурните аплодисменти на пълната зала в сградата на държавна опера Стара Загора.

Шествието с официалните гости на събитието поведе неговия директор Магдалена Ралчева заедно с носителя на наградата "Златна липа“ за цялостен принос в киното Георги Мамалев, заместник-кмета по култура Милена Желева, изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров, председателя на конкурсното жури проф. Анри Кулев заедно членовете Матис Кажа от Латвия, Фиона Хау от Великобритания, Кристина Гроша от Унгария и Стефан Филиповски от Сърбия.

Старт на празничното настроение даде военния духов оркестър под диригентството на полковник Цветомир Василев и пъстър мажоретен състав.

Тържествен водосвет отслужи Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещенослужители от Старозагорската епархия.

След кратък коктейл във фоайето на операта старт на церемонията даде чаровният млад актьор Калоян Минев, а в музикалната програма се включиха брилянтните изпълнители от Държавна опера Стара Загора.

"За нас, организаторите на фестивала "Златната липа“, няма по-голямо признание за труда ни от това да видим в очите ви радостта и нетърпението, с които очаквате той да започне“, каза при откриването Магдалена Ралчева. "Интересът към фестивала всяка година ескалира. Той успя да се превърне в културна традиция, която се развива и надгражда във времето. Изключителна е заслугата на община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров това да се случва във времето. Той винаги е оценявал високо значението на фестивала и го е подкрепял, въпреки трудното време, в което живеем“, каза Ралчева.

Зам.-кметът по културата Милена Желева не скри радостта си, че тази година няма ограничения в залите. "Благодаря на г-жа Ралчева за огромните усилия, които положи през последните няколко месеца, за да го има това издание на фестивала. До последно не знаехме дали ще има противоепидемични ограничителни мерки, но нито за миг не си помислихме, че този фестивал няма да се проведе. Ние ще продължим да го подкрепяме, защото някогашното "мъниче“ вече е авторитетен кинофорум, добре познат в Европа“, подчерта тя.

"Мога да ви уверя, че докато заемам този пост, фестивалът "Златната липа“ ще има надежден партньор в лицето на Националния филмов център“, обеща неговият директор Петър Тодоров.

"Киното е изключително трудно изкуство, защото се прави от страшно много хора. Зад един филм понякога стоят 300 дори 500 човека и най-малката грешка на само един от тях може да направи филма неточен, фалшив“, каза при представянето на журито неговият председател проф. Анри Кулев. "Хората, които обаче могат да възнаградят това интелектуално усилие – това сте вие. Публиката! Ако вас ви няма в залата, всичко би било напразно“.

Кратък филм с откъси от най-емблематичните роли в киното на Георги Мамалев предизвести връчването на специалната награда за цялостен принос в киното. Аплодисментите на публиката изпълниха залата още докато на големия екран течаха кадрите, а когато Мамалев се изправи с прегръдка към публиката, хората в залата не скриха любовта си към винаги усмихнатия актьор.

Красивата статуетка "Златна липа“ Георги Мамалев получи от ръцете на Магдалена Ралчева и благодари от сърце.

"Тази награда не е за мен – тя е за хората, които ме вкараха в киното още преди аз да си помисля, че това е възможно да се случи“, призна Мамалев. Това са режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков. Двамата го застигнали след един от приемните изпити във ВИТИЗ и му предложили да го снимат в новия си филм, а Мамалев взел, че им отказал. Заявил, че сега му е по-важно да го приемат във ВИТИЗ. Акташева и Писков му се присмели, че мечтае за ВИТИЗ, вместо да влезе направо в киното и Мамалев бързо се осъзнал.

Обичаният и талантлив актьор разказа и любопитна история около заснемането на сцената от комедията "Господин за един ден“, в която двамата орат с мотор и не се стърпя да разсмее публиката с няколко скеча.

Утре, неделя, около 12 часа, Георги Мамалев ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще засади свое липово дръвче.

След официалното обявяване на фестивала за открит, започна прожекцията на филма от Испания "Алкарас“ на режисьора Карла Симон, който в началото на годината спечели наградата "Златна мечка“ на Берлинаре.

Утре програмата продължава с прожекции в залите на Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Княжески“ и Културен център Стара Загора“. Входът е свободен.