Атанас Петков, БСП-Пловдив, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 28-ми май 2022 г., заяви позиции по следните теми:

БСП-Пловдив ще свали ли Корнелия Нинова?; Градска конференция в Пловдив

“БСП-Пловдив ще свалите ли утре Корнелия Нинова?" попита Беновска. Атанас Петков каза, че участието във властта на партията е жизнено важно за съхранението на Корнелия Нинова като председател и докато тя е на тази позиция - не може да бъде свалена. Петков подчерта, че пловдивската организация няма да се предаде и ще съхрани структурата си. Беновска помоли Петков да разкаже какво се случва хронологично около БПС - Пловдив и кой го провежда. “Доста години се развива процесът - прекият избор за председател на партията в Пловдив - активността беше под 50 %, което означава, че той би следвало да бъде невалиден, което няма как да не е забелязано от Корнелия Нинова и от това следват всички останали перипетии" обясни Петков.

Беновска отбеляза, че в неделя ще организират градска конференция и делегати от 6 района на Пловдив ще участват в заседанието. Тя попита доколко е легитимна конференцията, защото май цялото ръководство на БСП е свалено или блокирано от своите позиции. “На някой му се иска много да бъдат партийните съвети свалени и нелегитимни, проблемът, обаче, е в тоталната липса на грамотност в хората, които пишат решенията на Националния съвет по този въпрос. Ние от другарски чувства преди 1 месец, след като излезе първото решение, с което освобождават председателите на партийните съвети на контролните комисии, им пратихме по една букварче, да може да си попълнят евентуалната липса на знание. Букварчето имаше много картинки, явно много са се разсейвали и не са могли да разберат съдържанието, което последва следващото решение № 84 на Националния съвет, взето на подпис. Проблемът е, че Националният съвет няма право да заседава на подпис" каза Атанас Петков. Беновска припомни, че на подпис са изключили Георги Гергов. Петков добави - Иван Иванов, Кирил Добрев, Калоян Паргов като пострадали от подпис. Водещата коментира, че Гергов е бил дълги години в управлението на БСП и е “виновник" за избирането на Корнелия Нинова, защото я е подкрепил първия път. Петков обясни, че решение № 84 гласи, че успоредно с освобождаването на председателите се освобождават и партийните съвети, но са пропуснали градския съвет, което означава, че градският съвет пак ще си функционира, а вчера Атанас Зафиров, “корифей на партийната мисъл", е изпратил няколко стотин писма до членове на БСП-Пловдив, в които обяснява, че конференцията утре е нелегитимна, а всъщност не е така. “Мандатът на органа изтича със структурирането на нов, пише в устава, така че няма как да е нелегитимна, според правилата. Тя си е свикана редовно, с редовно заседание на редовния градски съвет, който те са пропуснали да освободят, колкото и да нямат право" каза още Петков.

Работна група, начело с Атанас Зафиров

Беновска попита каква е работната група, която работи от името на БСП в Пловдив. Атанас Петков коментира, че ситуацията е - “викам ти “майсторе", защото не ти знам името, ама като ти гледам майсторлъка...". Петков обясни, че в стария устав е имало текст, който разрешава групи за организационно подпомагане и по настояване на Корнелия Нинова този текст в новия устав е отпаднал и тази група в Пловдив няма как да съществува, но е с председател Атанас Зафиров.

Заключване на партийната централа в Пловдив; Иван Петков - Бебето

“Защо Ви смениха ключалките на сградата и не Ви допускат в сградата, която е дарена още от Васил Коларов на БСП-Пловдив - 1944 година?" попита Беновска. Петков обясни, че е минала проверка, която е установила, че няма никакви нарушения и заключването на централа на партия и недопускането на членовете е нечувано в историята на социалистите. Атанас Петков коментира, че държавните органи ще установят кой е извършителят на заключването, има слухове, че е личният народен представител на Корнелия Нинова - Иван Петков - Бебето, заедно с други хора. “Те са стигнали дотам да пишат писма до Община Пловдив, да искат достъп до партийните клубове, които са отдадени под наем от общината, но там са им казали, че са господа никои" каза още Петков. Той коментира, че заключването на централата е самоуправство и освен централата са заключили и зали без присъствието на материално отговорно лице - не се знае какво са внесли и какво са изнесли. Петков заяви, че са сезирали прокуратурата и чакат нейната намеса.

Беновска припомни, че 2020 година БСП-Пловдив са протестирали с обвинението към Корнелия Нинова в еднолично управление на партията. Петков коментира, че поведението и 2 години вече показва, че са били прави - Националният съвет взима решения на подпис. “Татарски -дясната ръка на Нинова - малко гузен споделя как са се случвали нещата" каза Петков. Беновска пожела да видят новата визия на управленеца - вицепремиера Корнелия Нинова и министър на икономиката.

Корнелия Нинова: На МС и колегите няма да давам лична оценка! Разбираме се



Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 28-ми април 2022 г.



Илиана Беновска: Г-жо Нинова, може ли въпроси?



Корнелия Нинова: Може, но по темата!



Илиана Беновска: По темата разбира се, затова съм дошла! Моите уважения към Вашата политика, лично!



Корнелия Нинова: Благодаря!



Илиана Беновска: Наистина го казвам, искам публично да прозвучи! И по политиката Ви за Украйна, и по политиката Ви за колекторските фирми, и по отношение на бизнеса! Правя тази уговорка, за да разберете въпросите ми. След като "богатите също плачат“ Вие, като вицепремиер и министър на икономиката, какви лостове имате, за да се разберете с Вашите партньори в "Промяната“ и останалите коалиционни партньори, именно, за да не спре икономиката? Защото това ще бъде - Вие много добре знаете, като политик - застрашаване на националната сигурност на България! Виждате, че за Украйна няма да успеете, оръжие вероятно ще се изнася, давам Ви го като пример!

Вторият ми въпрос – работодателите искат свръхприходите от производство на електроенергия да се насочат към компенсация на бизнеса. Това е предложение на ДПС. Рамадан Аталай го внесе. Ще обърнете ли внимание на вашата парламентарна група да го разгледат и вероятно да го подкрепят? Защото не е тайна, че то удря по един друг бизнес-кръг в България?

И третият ми въпрос е каква е Вашата лична оценка на работата на това правителство? Току-що превозвачите обявиха, че искат оставката на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов!



Корнелия Нинова: Ако под "богатите също плачат“ имате предвид колегите работодателски организации, Ви обръщам внимание, че в тези организации членуват сигурно десетки хиляди малки и средни предприятия и семейни фирми, които едва оцеляват!



Илиана Беновска: Да, ние също сме член, малко предприятие, на една от работодателските организации!



Корнелия Нинова: Така, че тук не говорим за богати и бедни, не правим това! Търсим начин да спасим икономиката и индустрията. От най-малкото предприятие до най-голямото енергопотребяващо такова! Смятам, че с колегите от "Продължаваме промяната“ ще намерим общо решение! Защото имаме добър опит в това. Първоначалните компенсации за бизнеса бяха предвидени до края на март. Отидохме заедно, пак в този състав, при колегите в МС, прие ни премиерът и с много разумни разговори и аргументи удължихме тези компенсации и за април. Мисля и сега да постъпим така! Нашите коалиционни партньори проявяват разбиране, чуват аргументи и разбират, че икономиката е пред скоби - най-важната сфера, която трябва да се осигури, за да има пари и за социална политика, и за здравеопазване. Така че повярвайте, ще има един разумен разговор. Той вече започна в Коалиционния съвет, където обсъждахме актуализацията на бюджета и където един такъв нов закон, за свръхпечалбите на енергийните дружества, е възможен, обсъждан. Обсъждана е и промяна в ДДС на някои храни. Така че диалогът върви и нямам притеснение, че и този път ще намерим общо решение в полза на икономиката.

Що се отнася до законопроекта, внесен от ДПС, ние принципно го подкрепяхме, но той имаше някои непълноти. В момента, заедно с колегите от "Продължаваме промяната“, готвим новия законопроект, който е в този смисъл и ние ще го подкрепим.

Лична оценка на МС и на колегите няма да давам! Разчитам на вас и на обществото да ни дава оценки!

Корнелия Нинова и БСП във властта?; Уволнението на Татарски

“Г-н Петков, Корнелия Нинова Ви върна във властта, даже имате вицепремиер в нейно лице. От Сергей Станишев, за кратко 2013 година правителството на Орешарски - БСП не сте били във властта" каза Беновска. Петков попита дали в действителност БСП е във властта или само обкръжението на Нинова. “Няма да е лошо да я питате колко законопроекта са внесли в НС депутатите от БСП, защото доколкото си спомням гравитираме около 0. БСП наистина ли е във властта, или Корнелия Нинова с нейното тясно обкръжение от клиенти?" коментира Петков.

Водещата попита събеседника си защо Нинова е уволнила Татарски, който е нейната дясна ръка. Петков каза, че не знае защо го е уволнила, но е разбрал за случилото се от “словоизлиянията" на Татарски по имейл. “Интересно ми е какво очаква от нас. В писмата си е написал, че иска да разгледаме партийното положение на Нинова като НС. Той много добре може да разкаже как са смятани резултатите от гласувания на подпис, кой е писал неграмотните решения, които се взимат, които не кореспондират с никакви правилници, устави. Чрез него и другите лакеи, които гравитират около Нинова, абсолютно БСП не си спазва сама правилниците, а пък как очакваме да спазва и законите. В нейното изложение чух за пореден път - ще - а правителството вече доста време е на власт. Какво стана с олиото, какво се случва с цените на горивата, цените на всичко? Изнасяме ли оръжия за Украйна, уж не изнасяме" коментира Петков.

Северна Македония и Еврозоната

Беновска отбеляза, че Нинова има твърда позиция да не се маха ветото за Македония, има грижовна позиция за влизането в Еврозоната. Петков определи поведението на участниците от БПС във властта като политически шизофренично, защото много бързо им се променят позициите. “За Еврозоната имаме решение на Конгреса от 2017 година - там се подкрепи. Вчера май нещо друго сме направили" каза Петков. Беновска отбеляза, че Татарски обвинява Нинова, че не се бори с паралелната държава. Атанас Петков коментира, че дали се бори с паралелната държава, каквото и да означава това, си личи по цените в магазина, по цените на газа, на горивата и по покупкоспособността на гражданите.

Кой ще е начело на БСП-Пловдив?

“Кой е наместникът на БСП, предполагаемият, желаният от тях, в Пловдив? Кой ще бъде губернаторът на БСП-Пловдив от страна на Позитано?" попита Беновска. Атанас Петков каза, че няма представа кой имат намерение да посочат, но и трудно ще се случи, защото пловдивската партийна организация е доста стегната и бойна и няма лесно да се даде. Водещата сподели, че се дочува, че вероятно Иван Петков - Бебето е избраникът на Позитано за БСП-Пловдив. Атанас Петков каза, че няма информация. “Ако е въпросната персона, е твърде жалко, защото преди 2-3 дни ми се превъртяха едни медийни публикации с негови доноси, писани до Корнелия Нинова. Споменато е и моето име. Оплаква се, че не им върви проверката, както са очаквали и искат допълнително да се вземат мерки с партийната организация. Аз преброих повече от 30 правописни грешки..." коментира Петков. Беновска попита каква квалификация има Иван Петков и спомена, че в БСП има и други хора без образование - дъщерята на доц. Георги Йорданов. Петков подчерта, че наистина е изпратил буквар на Зафиров, а Беновска призова да изпрати и на Иван Петков - Бебето.

Изключване на Атанас Петков от НС на БСП

Водещата сподели притеснението си, че ще изключат Атанас Петков и от Националния съвет. Петков каза, че не се страхува, защото след него ще дойдат други. “Не ме притеснява и от партията да ме изключат. Мен не могат да ме изключат от сърцата на моите другари, с които 20 години съм на фронта" каза Петков. Беновска попита как стават тези изключвания на потомствени членове - Георги Гергов, Кирил Добрев. Петков обясни, че процедурата позволява на Националния съвет да изключи членове на НС от партията, защото НС е “гумен печат на желанията на Корнелия Нинова".

Какво ще се случи на утрешната конференция?; Мотивите за ликвидиране на Пловдивската организация

Беновска сподели, че не е била и не е член на партия, защото никоя не ѝ е влязла в сърцето. Атанас Петков сподели, че е член от 2005 година, а 2008 година е станал първи секретар на район, член е на НС трети мандат и все още е зам.-председател на градския съвет на БСП. Водещата попита какво ще стане утре на конференцията, която сигурно ще бъде обявена за нелегитимна. Петков отговори, че могат да я обявяват за каквато искат, но на конференцията ще бъдат запознати делегатите с текущото положение, ще им бъдат прочетени решенията и ще бъдат оставени да обсъдят обстановката, тъй като това е най-висшият форум за управление на БСП в Пловдив. Беновска сподели, че е гледала последната пресконференция пред заключените врати на централата в Пловдив. Водещата посъветва - този, който ще докладва, системно да подреди фактите, защото се споменават факти и решения, които са известни само на членовете на БСП и информацията не достига ясно до обществеността и че всъщност БСП-Пловдив говорят за идеи. “Корнелия Нинова и нейните обкръжени искат да ликвидират партийната организация в Пловдив - партийната организация в Пловдив не е съгласна с това. Сигурно имат някакъв личен мотив да го направят - партийната организация в Пловдив не подкрепи изцяло Корнелия Нинова за председател" коментира Петков. Беновска отбеляза, че БСП-Пловдив винаги е била сърце на БСП. Петков заяви, че минимум 10 % от националния резултат са идвали от БСП-Пловдив. Той посочи, че на прекия избор БСП-Пловдив не е отчела голямо желание Нинова да е председател на партията, организацията винаги е имала собствено мнение и е остров, чието мнение не може да се манипулира, защото са свалили доверието си към Нинова преди 2 години. “Оставането на партията в коалицията на управлението е пагубно за БСП и резултатите ще ги видим, може би, не много напред във времето" заяви Петков. Той подчерта, че мнението на БСП-Пловдив е принципно и до голяма степен морално, но не желае да отваря темата за морала в БСП и управлението.

Подаръците

Беновска подари на Атанас Петков здрава българска червена ябълка с пожелание за успех в утрешния ден, както и Конституцията на Р. България, придружена от символичен флаг. Петков призова всеки гражданин да знае закона. Водещата подари на Петков и тениска Харвард в синхрон с това, че Корнелия Нинова участва в Харвардското управление. Атанас Петков от своя страна подари Алманах по случай 125-годишнината на Пловдивската партийна организация на БСП.

Така завърши разговорът между Атанас Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 28-ми май 2022 година.