Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ, евродепутат от ДПС, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 28-ми май 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Кирил Петков и ПП - член на АЛДЕ?

“АЛДЕ очаква с разтворени обятия в понеделник Кирил Петков да отиде в Брюксел и да се срещне с Обнови Европа, за да стане Ваш член ли?" започна разговора Беновска. Кючюк отговори, че са за разширяване на либералното пространство и като съпредседател на АЛДЕ работи за това не само в България, но и във всички европейски държави. АЛДЕ включва 70 партии. “Ако трябва да бъде направена подредбата - това ни е принципната позиция и ДПС не прави изключения от тази принципна позиция, оттук нататък обаче трябва да бъдат казани няколко неща. Присъединяването към един съюз означава припознаването на ценности, които този съюз е изграждал и отстоявал, формулирал ги е в своите документи, доказвал ги е на своите политически партньори и с тях е печелил избори, създавал е доверие в обществото. Това е първият тест, който трябва да премине всяка една политическа сила, която иска да кандидатства, да се впише в ценностната система. Следващите етапи също са много важни, свързани с организационното състояние на партията - дали има необходимата готовност, младежка организация, представители на женските организации и т.н. Кирил Петков е поканен като гост на съвета на министър-председателите либерали, с наше знание, след разговор с мен, с нашите министри-председатели. Това не е членство в политическа партия, което е доста по-сложен процес" подчерта Кючюк.

Тениска Харвард

Беновска подари на Илхан Кючюк тениска Харвард и призова съпредседателя на АЛДЕ да я облече на срещата на Петков с либералното семейство.

Карадайъ кани Петков и Василев в АЛДЕ

“Защо Мустафа Карадайъ, според мен, се отнесе с лека ирония към този въпрос. Нека да видим какво каза на 25-ти май, когато Вие бяхте направили една голяма сбирка в София с присъствието на председателя на парламентарната група на Обнови Европа" каза Беновска.

Карадайъ: Кирил Петков и Асен Василев каня в АЛДЕ!

Карадайъ: Кирил Петков и Асен Василев каня в АЛДЕ! - Youtube

Интервю на Илиана Беновска с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ след конференцията "Либерали за бъдещето на Европа“ от 25-ти май 2022 г.



Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, председател сте на партията "балансьор“ 30 години в България, сега сте председател в епохата на "Промяната“, как се чувствате?

Мустафа Карадайъ: Много комфортно, когато говорим с хора, наясно със своята ценностна ориентация в политическото поле! Хора, които са здраво стъпили, имат здрави ценностни основи, имат ясни цели в политиката. С тях много комфортно се чувствам!



Илиана Беновска: Кирил Петков такъв ли е?



Мустафа Карадайъ: Като говорим за промяна, тъй като сме домакини на мероприятие, свързано с промяна в ЕС и изобщо за Европа, за бъдещето на Европа, с нас е председателят на групата на "Обнови Европа“ в ЕП. Надяваме се и всички хора, които имат за ценности свободата, демокрацията, правата и свободите, върховенството на закона, да са част от тази енергия за промяна.



Илиана Беновска: Хайде да се конкретизираме! Нека да Ви прекъсна, позволете ми!



Мустафа Карадайъ: Тук най-важното е да имаме здрава ценностна основа, върху която да стъпим!



Илиана Беновска: Говори се, че "Продължаваме промяната“, начело с Кирил Петков, затова и попитах уважавате ли ценностната му система, ще ви станат партньор в "Обнови Европа“, където ДПС е член на европейско ниво! Така ли е?



Мустафа Карадайъ: На това се отговаря в нашето село с "иншаллах“!



Илиана Беновска: Translate, please! На “харвардски“ език! Какво значи "иншаллах“?



Мустафа Карадайъ: "С волята на всевишния“! Да, би било чудесно да стане! Ние такъв период сме имали в България. И мисля, че с този период само можем да се похвалим. Когато либералите бяха част от управлението на страната, България положи доброто начало на икономическото си развитие. Говоря за правителството на цар Симеон II като премиер, когато две либерални партии управляваха и бяха в коалиция. Тогава се получиха промените в трендовете на икономическите показатели и се положи основата на следващото правителство, в което участваха две либерални партии с мандат на ДПС!



Илиана Беновска: Мина много време оттогава!



Мустафа Карадайъ: И това правителство, безспорно, като се погледнат в сравнителен план икономическите показатели за последните 32 години, е най-успешното правителство с мандат на ДПС!



Илиана Беновска: Така, само че ...



Мустафа Карадайъ: И от тази гледна точка, ако погледнем, отговорът на Вашият въпрос е – би било чудесно либералите да управляваме България!



Илиана Беновска: Световната ситуация беше друга по времето на цар Симеон, икономическата! Икономическата ситуация беше съвсем различна!



Мустафа Карадайъ: И България беше в разруха! В тази друга икономическа ситуация аз мисля, че онова, което се случи по време на правителството на Симеон II, и преди, и след това, много са важни политическите решения в управлението на страната!



Илиана Беновска: Виждам, че сте много, с вашето хубаво чувство за хумор, много хубаво сте настроен тази вечер, но нека да Ви попитам сериозно!



Мустафа Карадайъ: Да, сериозно отговарям!



Илиана Беновска: Подсказвате ли с това изявление, че нямате нищо против "Продължаваме промяната“ да влязат в "Обнови Европа“, да станете политически партньори на европейско ниво и съответно да станете и коалиционни партньори в управлението на България?



Мустафа Карадайъ: Нямаме нищо против да има повече либерали в България! Естественото им място ще бъде и в АЛДЕ, и в парламентарната група на ЕП!



Илиана Беновска: Това сериозно ли го говорите?



Мустафа Карадайъ: Съвсем сериозно го говоря! Защото, за да станем членове на АЛДЕ, първо трябва да имаме определени ценности! Има правила и процедури, по които се става член на АЛДЕ!



Илиана Беновска: Вие извървяхте много дългогодишен, имам предвид ДПС!



Мустафа Карадайъ: Това, колкото и да го говоря усмихнато, но много сериозно го говоря! Би било чудесно да има повече либерали!



Илиана Беновска: Тоест Вие каните Кирил Петков да дойде в либералната партия ли? Поканете го!



Мустафа Карадайъ: Да, да придобият либералните ценности присърце! Да ги прегърнат! Защото за мисля, че ние за всичките 32 години показахме, че това са едни добри ценности! И на тази основа, ако погледнем сравнително икономическите показатели за 32 години в България, с тези ценности може да се зададе едно добро икономическо развитие на страната! България в момента се намира в много сериозни кризи! И постковид кризите, и кризите от войната!



Илиана Беновска: Този анализ ще го направим в едно по-дълго предаване, това е кратко интервю! Можем ли да сложим заглавие – Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ покани председателя на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков да бъде добре дошъл в АЛДЕ и в либералното семейство?



Мустафа Карадайъ: И всички български граждани да прегърнат либералните ценности и либералните идеи!



Илиана Беновска: Първата част потвърждавате ли на заглавието?



Мустафа Карадайъ: Да, безспорно! И Кирил Петков, и Асен Василев, и като тях всички български граждани! Колкото се може повече български граждани да прегърнем либералните идеи! Да стъпим на либералните ценности като основа, за да имаме ясните си цели пред нас! И да развиваме България! Да!



Илиана Беновска: Благодаря Ви за това кратко интервю! Ще Ви чакам за дълго в студиото?!



Мустафа Карадайъ: Живи и здрави!

Законът на Асен Василев

“И Вие, и председателят на ДПС, поканихте Кирил Петков, той покани и Асен Василев, в либералното семейство. Да видим какво ще стане" каза Беновска. Кючюк заяви, че ще бъдат част от либералното семейство, ако изпълняват условията.

Беновска попита съпредседателя на АЛДЕ как се отнася към закона на Асен Василев, който е изтекъл в публичното пространство - ще има право да конфискува без съд и присъда имущество, а ако някой от основателите на партиите или председателят, бъде уличен, макар и с донос, в застрашаване на националните интереси на държавата, съгласно закона, ще бъде спряна субсидията на партията. “За да си либерал, трябва да принадлежиш към всички ценности. Върховенството на правото е основна ценност в либералната доктрина. Колегите, за които говори г-н Карадайъ изпълняват евроатлантическите принципи. Ние ги поощряване, но в частта за върховенството на правото - вижда се, че демонстрират едно мислене, което не е много либерално. Тук ме притесняват не само конкретните действия, които предприемат, а самото мислене, защото то е дълбоко погрешно и дълбоко коренено в едни тоталитарни режими, от които България се е откъснала, както и европейската цивилизация. Законът е абсолютно несъстоятелен. Той цели да превърне изпълнителната власт в съд, прокуратура. Това не е правова държава и не трябва да функционират институциите в България по този начин" отговори Кючюк.

Списъкът на Кирил Петков и Лена Бориславова

Беновска припомни, че благодарение на занесените от Кирил Петков и Лена Бориславова материали от Гугъл, е бил съставен списък от 19 лица и това сякаш е законът “Магнитски" в побългарен вариант - Петков предаде на Гешев списък с 19 лица, които иска да бъдат разследвани. Говори се, че в списъка са: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Младен Михалев - Маджо, Красимир Маринов Големия Маргин, Христофорос Аманатидис - Таки, Красимир Каменов - Къро, Румен Гайтански - Вълка, Румен Николов - Пашата, Димитър Спасов - Митко Каратиста, Николай Павлов - "Булгаргаз", Петър Петров - Петьо Еврото, Владислав Горанов, Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Делян Пеевски, Александър Манолев, Стоян Мавродиев, адвокат Цветан Цанев. Илхан Кючюк подчерта, че се налагат тоталитарни тенденции и това, което се говори последните месеци и седмици - не е европейският път на България. “Ако е вярно това, което е записано в закона и под него стои името на заместник-министър председателя на Р. България, аз съм разтревожен" заяви Кючюк.

Във връзка със списъка на Петков Кючюк заяви, че така не се прави в правова държава и обществената реакция е била категорична - видни юристи са отрекли всички идеи в проектозакона, както и коалиционни партньори - Христо Иванов, представители на БСП, ДПС. “Няма нито политическа, нито обществена подкрепа за такъв тип действия и не би трябвало да има. Станислав Анастасов - имам основание да му вярвам. Има и други свидетели, други представители на парламентарната група, които са били около него и са го чули това. Докъде води това заплашване, какво се цели с тази заплаха?" каза Кючюк. Беновска коментира, че не може да си представи в залата на НС да се разиграват такива сцени.

Брифинг на ДПС на 25-ти май за заплахите на Петков към ДПС и Станислав Анастасов

Водещата пожела да видят видеото от брифинга на ДПС на 25-ти май 2022 година, по отношение на заплахата на Кирил Петков към ДПС и Станислав Анастасов.

Мустафа Карадайъ: Добър ден! Поводът за този брифинг е, че миналата седмица, когато министър-председателят Кирил Петков пред медиите обяви някои неистини, свързани с ДПС, относно потоците "Южен поток“, "Балкански поток“, "Турски поток“, или кой както си реши така да си го нарича, но официалните са "Южен“ и "Турски поток“, ние тогава в блиц контрола имахме въпроси към министър-председателя, на които той тогава не отговори. И не успя да отговори на какво основание прави внушения, които не се основават на никакви факти. Тогава ние заявихме от трибуната на Народното събрание, че ще внесем предложение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за твърденията на министър-председателя. А и не само на тях, а за всичко, което се е случвало около така наречените "потоци“. Ето го, днес го внесохме от името на ПГ на ДПС.

Обаче същия ден се получи още нещо. Министър-председателят не отговори на поставените от нас въпроси. Когато заявихме, че ще внесем предложение за създаване на временна анкетна комисия по тези теми, на излизане от залата, явно не му издържаха нервите, той отправи директни заплахи към ДПС през заместник-председателя Станислав Анастасов, замесвайки името на Джеймс О, Брайън, ръководителя на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ и името на САЩ. По този повод още миналата седмица ние изпратихме писмо до господин О, Брайън по този повод кой и защо ползва неговото име и защо го ползва. И то основно за заплаха на политически опоненти. Така че това писмо също замина.

За пореден път тук пред вас ще заявя, че ДПС така ще реагира на всяка лъжа на кръга на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев и неговите проксита! Включително и на последните внушения, които ги прочетохме тези дни от анализатори от този кръг. Които за пореден път отварят една тема с ясното съзнание да отправят внушения. Защото служебният министър Георги Тодоров много ясно, точно и категорично отговори на тези въпроси, които от онзи ден се твърдят по медиите от анализаторите. И в тази връзка още днес, най-късно утре ще предприемем мерки от наша страна. Защото когато има публична, официална информация, добре би било и анализаторите, освен с внушения и неистини, малко да обръщат внимание и на фактите. Благодаря ви!



Медия: Може ли да кажете какви точно заплахи е отправил премиерът към вас?



Мустафа Карадайъ: Най-добре би било г-н Анастасов да каже, защото на него са казани.



Станислав Анастасов: Добър ден колеги! Предполагам, че ви интересува фактологията на самата история. На последния парламентарен контрол, който беше не предишния, а по-предишния петък, блиц към премиера и вицепремиерите, след приключване на нашия въпрос, някъде около минута изчакахме с колегите да започне следващия въпрос и започнахме да излизаме от залата. Минавайки покрай така наречената "кошара“, където са представителите на МС, Кирил Петков се опита да ме привика с такъв знак. Аз застанах на дистанция около метър и половина – два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори "на ушенце“, ние сме против тези работи, след което той ми каза "За ще ви оправя“! В първия момент не повярвах на ушите си! Казах "моля“! Той каза – "Аз вас ще ви оправя“! Каза – "Джеймс О, Брайън е името на човека, до 3 седмици очаквайте новини“! Поканих го да излезе на трибуната и да го повтори. Той се облегна и каза – "До 3 седмици очаквайте новини“! Имаше колеги зад мен между другото от групата, така че достатъчно свидетели имаше на случката! Това е фактологията! Не бих си позволил да говоря нещо, което не е вярно! Но разбрахме името, разбрахме и заплахата!

Предложенията на ДПС - антикорупционно законодатства, златните паспорти

“Г-н Кючюк, какво говори Вашият анализ на политик и политолог - това възможно ли е да се случва? Вие бяхте домакин тази седмица на едно голямо събитие - “Либерали за бъдещето на Европа", а в същото време се оказва, че човек, който ще представлява своята партия в либералното семейство, плаши други либерали, че ще ги “оправя" - каквото и да означава това" попита Беновска. Кючюк заяви, че се притесняват, защото ДПС отговаря проактивно на всяка една лъжа от тяхна страна. Той припомни, че са имали категорично антикорупционно законодателство, което е на масата на всички политически партии, за радикална промяна в българската конституция, предложение за премахване на златните паспорти, за да се види как са предоставяни златни паспорти и визи, без да влизат никакви инвестиции в България. Беновска припомни, че ДПС имат и предложение за кризисна мярка, подобна на тази на Орбан в Унгария - свръхпечалбите на веитата и неочакваните печалби да бъдат отправени в полза на хората, които не могат да се справят с инфлацията. Кючюк добави, че имат и предложение за създаване на анкетна комисия - да се провери всички потоци как са дошли в България, кой си е сложил подписа, кои интереси са прикривали, тръбата средство за доставяне на енергия ли е, или за политическо влияние. Съпредседателят на АЛДЕ подчерта, че ДПС няма от какво да се притеснява - нито от Делян Пеевски, нито партията ДПС има от какво да бяга. “Това явно притеснява нашите политически опоненти, които не се захващат с важните проблеми на държавата, не виждат тежката демографска ситуация, липсата на мерки или бавно работещите мерки, недостигането им до българските граждани и бизнеса и цялото това нещо води до срутване.

Рейтингът на Кирил Петков и ПП; Липса на единно мислене в коалицията

Ако трябва да говоря като политолог, това е най-бързото срутване на българско правителство. Бойко Борисов беше 12 години в управлението, всяка вечер протестираха 5-10 хиляди души в центъра на София, той падаше с тези темпове, с които пада в момента Продължаваме промяната. Личният рейтинг на Кирил Петков се е сринал с 40 % - имаше 60 %, сега е на 16 %. 8-9 % е загубила политическата му партия за 6 месеца. Вижда се с просто око несъстоятелността на тази коалиция да взема решения" коментира Кючюк. Той подчерта, че за Северна Македония няма позиция - разговорът трябва да се върне в парламента. Беновска попита защо е трябвало вчера на коалиционен съвет да се препотвърждават неща, които са решени. “На кого му трябваше да отиде в Украйна, за да види какво се случва там? Аз бях там две седмици по-рано. Солидарност е, че отидоха, но да констатират фактите, да разберат, че има война, че имало сражения и жертви - за това не е нужно да ходиш дотам и да установяваш. По отношение на влизането на България в Еврозоната - Корнелия Нинова мисли едно, ИТН мисли по друг начин и се стига до гласуване 10 на 8 - как да се управлява държава, когато самите партии в коалицията няма облик?" коментира Кючюк.

Срещата на Петков и Обнови Европа

Беновска попита съпредседателя на АЛДЕ дали ще бъде в понеделник на срещата между Кирил Петков и Обнови Европа, ще го представи ли и ще се застъпи ли за него. Кючюк каза, че Петков е поканен като гост, защото и Кючюк е дал своето съгласие Петков да бъде поканен, защото либералното семейство трябва да бъде разширявано, но когато Петков върши грешни неща - ще бъде критикуван и за да бъдеш семейство с един човек, то трябва да споделяте еднакви ценности, които са утвърдени преди Петков и ДПС е 23 години в АЛДЕ. Кючюк подчерта, че не са ревниви и не искат пространството да е само за тях. “Трябва да се видят конкретните действия - ако действията на водещата партия в тази коалиция водят до закони от типа, за които говорихме - хора без съд и присъда да бъдат санкционирани, да бъдат създавани списъци и политиците да се превръщат в репресивен апарат, да изземат правомощия на легитимни институции - това противоречи на Конституцията за разделението на властите" подчерта Кючюк.

Беновска заяви, че ще очакват новини от Брюксел. Кючюк каза, че всичко се прави в името на България и на тези съвети се утвърждават и по-широки коалиции, създават се възможности за изграждане на определени позиции в интерес на държавата. “Аз смятам, че мястото на България и на българския министър-председател е да бъде заедно с Емануел Макрон, Кая Калас и всички прогресивни лидери, които променят държавите си" заяви Кючюк.

Беновска призова Кючюк да облече тениската Харвард на срещата в понеделник.

Така завърши разговорът между Илхан Кючюк и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 28-ми май 2022 година.