"България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят, място, в което знаете, че може винаги да се върнете, място, което очаква вас, вашите деца, вашите родители – това е основна наша цел с президента Румен Радев. Надявам се, държавата ни реално да е поела по пътя на промяната, защото само така вие ще искате да се върнете в нея. Да изтрием клеймото на държавата с най-високи нива на корупция, да бъдем предсказуеми и сигурни за инвеститорите.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българи, живеещи в Кралство Дания. Това съобщиха от прессекретариата на президентството. Наблюдава се тенденция на нарастване на българската общност там. По официални данни за 2021 г. българските граждани са близо 11 500 души. Голям е процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество.

В продължилия три часа разговор вицепрезидентът, посланикът на България в Кралство Дания Светлан Стоев и наши сънародници коментираха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В срещата участваха и млади хора, които планират да се върнат и да се развиват в родината.

Нашите сънародници споделиха за административните неуредици, с които се сблъскват в България. Една от причините за тях е липсата на електронно управление. Обсъдена беше огромната разлика в стандарта на живот в България и Дания. На срещата се чуха предложения от страна на нашите сънародници за развитието на българската държава, както и за подобряване на комуникацията с тях.

Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Йотова изтъкна, че години наред българската държава няма реална и структурирана политика за българите в чужбина. Обсъдена беше необходимостта от институционализиране на представителството на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват в страната, в която живеят.

За вицепрезидента една от основните цели в политиката за българите в чужбина е съхраняването на българския език, на българската култура и духовност. Йотова има редица инициативи, които поддържат жива връзката с България, подкрепя такива начинания на наши сънародници във всички части на света. Вицепрезидентът сподели идеята си за създаване на Български национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и др. и посочи, че България е единствената държава в ЕС, която няма такъв институт.

Нашите сънародници благодариха на Илияна Йотова за ангажираността на президентската институция с българите в чужбина.