***

Дания.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в Копенхаген, Кралство Дания, VII Фолклорен събор "На мегдана на другата България“. Фестивалът ще събере участници от 28 танцови състава от цяла Европа. Йотова ще се включи и в традиционното най-дълго хоро в Копенхаген, организирано от група за народни танци "Дилмана“. По-рано вицепрезидентът ще разговаря с представители на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина.

***

София.

От 9.00 часа на стадион "Бистрица“ Български лекарски съюз съвместно с УМБАЛ “Св. Анна" организират футболен турнир за лекари, своеобразно продължение на миналогодишния такъв “Заедно срещу болестта".

***

София.

От 10:00 часа, ще се проведе втори протест срещу унищожаването на Боянското блато.

***

София.

От 13.00 часа пред сградата на КЕВР (София, бул. "Дондуков“ № 8-10) ВМРО излиза на протест срещу предлаганото увеличение на цената на топлинната енергия и на тока.

***

Благоевград.

От 10:00 часа на пл. "Г. Измирлиев" ще се проведе ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 146 години от обесването на Георги Измирлиев – Македончето.

***

Благоевград.

От 19.30 часа на площад "Георги Измирлиев“ ще се състои концерт, на който ще пеят Дара, латино кралете Торино и Пашата и тийнсензацията Дара Екимовa. Концертът ще се превърне в истински празник на модерната музика, затова не го пропускайте



***

Варна.

От 11.00 часа, в двора на ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна ще се проведе награждаването на лауреатите от Националния конкурс за детска рисунка "ПриказкиТЕ", Варна, 2022 г. Той е посветен на 1 юни - Международния ден на детето. Конкурсът се организира от ЦПЛР - ОДК, гр. Варна, със съдействието на Община Варна и е включен в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката.

***

Велико Търново.

От 19.00 часа пространство за култура и социални инициативи ТАМ Велико Търново открива новия сезон на инициативата "1m2 изкуство" с творба"на доц. Атанас Тотляков.

***

Горна Оряховица.

От 11.00 часа парк "Христо Ботев“ ще се състои церемония по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите в Алеята на възрожденците и паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани

От 21.00 часа на пл. "Георги Измирлиев“ ще се проведе тържествена заря проверка

***

Карлово.

От 9.00 часа Министърът на земеделието д-р Иван Иванов ще участва в отбелязването на Празника на розата в гр. Карлово. Събитието ще се проведе в розовите градини на Карлово.

***

Пловдив.

От 20.30 часа в Гребна база Пловдив любителите на специалните изживявания и добрата музика ще могат да видят за първи път шоу, което комбинира специални Close Proximity фойерверки с лазери, ефектно осветление, LED екрани, изпълнения с дронове и филмова музика.

***

с. Медовец

От 10.30 часа, в село Медовец, община Дългопол, ще се проведе възпоменателен митинг-събор с курбан и кратка музикална програма с ученици от област Варна

***

Стара Загора.

От 10.00 часа. Обиколката с име "Поетична разходка по улиците на Стара Загора“ ще бъде с водач Ива Духтева от отдел "Туризъм и младежки дейности“. Началната спирка Туристически информационен център, бул. "Руски" 27.

***

Стара Загора.

От 9:30 часа в заседателната зала на хотел "Калиста“ в Старозагорски бани, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Томислав Дончев, заместник-председател на партията, ще говорят по актуални теми по време на Регионалната политическа академия на МГЕРБ.

***

Шумен.

От 12.00 часа над 20 ретро автомобила идват в Шумен. Участниците в XVII издание на Класик рали "Златни пясъци“ – етап Шумен ще пристигнат между 12,00 и 12,30 часа в центъра на града. Те ще се подредят по бул. "Славянски“ в района между РБ "Стилиян Чилингиров“ и сградата на общината, където пилотите ще демонстрират майсторско управление между конуси. След това автомобилите ще се изтеглят към часовата контрола при пивоварния завод за следващия етап на ралито. Оттам екипажите ще потеглят към паметника "Създатели на българската държава“ и ще продължат към Велики Преслав, като крайната точка е Сливен.