На конна база " Фригопан“, село Царацово, Пловдив стартира Световната купа по прескачане на препятствия -2 звезди. Много успешен първи ден от програмата на турнира за българските ездачи, които доминираха в първите седем изпитания . Началото беше дадено от Калин Неделчев с Коколина, който завърши като победител при младите коне до 5 годишна възраст и височина на препяствията 110 см. Две втори места с равно време и без наказателни точки за Ая Митева с Капитолия и Денислав Александров с Диамант. Калин Неделчев излезе на паркура за втори път , но с Дотоска Зет и записа освен първо и четвърто място от изпитанието .

В следващото изпитание №2 от днешния четвъртък – 6/7 годишни коне , височина на препятствията 120/ 125 см триумф за Павлин Ангелов с Фалко Делорме. След него в класирането на втора и трета позиция се наредиха Милко Кочев с Дунав и румънката Джоана Кларк със Сър Робин. На четвърто и пето място завършиха Руслан Петков с Куинтус Ван Хет Бокт и Константин Колокариу от Румъния с Лонда.

Успоредно със Световната купа в Царацово се провежда и National Cup 2022 за деца и юноши.

До 14 годишна възраст и височина на препятствията от 110 см. победата спечели Бриана Елена Васил от Румъния с Диам Де Мазур. Мартина Гайдарова с Бикер К от родните таланти остана втора, Дария Пиеку (Румъния) с Олимпия завърши на третото място, четвърти и пети отново са български ездачи. Екатерина Гайдарова с Арецо и Стефан Ботев с Апокалиптика.

При юношите до 18 годишна възраст и височина на препятствията от 125 сантиметра , първото място беше за Селин Тежгелди (Турция) с Корнет Блу. Второ място извоюва Стефания Шуман от Румъния с Кросфайър, а Милко Кочев с Карино стана трети. Четвърто и пето място съответно за Елиза Чолакова с Ениминит и Алин Язици (Тур) с Джоост Агейн.

Изпитание №5 " Силвър Тур“ беше с височина на препятствията от 115 сантиметра и победа за нашия представител Любомир Янков с Хектор, след него се класираха Елиза Чолакова с Елда Балу, Петко Младенов с Джорджо, Клаудиу Флорестиану (Рум) с Коме Бел Зет и неговата сънародничка Бланка Симон с Картел.

Много успешно завърши за българските ездачи квалификацията за Световната купа в изпитание " Диамантен Тур“ с височина на препяствията от 140 см. Сред първите петима са родни състезатели, като първото място спечели Ангел Няголов с Чакбол. Втори в класирането с Бамби завърши Антон Дацински, който спечели още една позиция в Топ 5, но с другия си кон Карас, стана четвърти. Трети е Руслан Петков с Чаколино, а пети Ивайло Бонев с Каунт Ебони.

В последното изпитание за днес с височина на препятствията от 130 см " Златен Тур“ безапелационна победа за Ружа Кониечна (Полша) с Даридо. Втори и трети завършиха Озгур Озкан (Турция) с Цезар и българката Кристияна Атанасова. Четвърто и пето място за Стефания Шуман (Румъния) с Куарисма и Руслан Петков с Ханес ВС

Днес (петък) състезанията от втория ден на Световната купа на база " Фригопан“ продължават от 09:00 часа и ще завършат в късния следобяд. Както е известно, до неделя, включително ще се проведе турнира по прескачане на препятствия в с.Царацово. Входът за публика до края на надпреварите е безплатен.